Torna a les notícies
Anàlisi històrica de la identitat catalana, una obra que estudia la pervivència de la identitat del país i projecta Catalunya al món
29/05/2015

La confluència de trets socioeconòmics i culturals —començant per la llengua— compartits pels habitants d’un territori progressivament cohesionat, la percepció externa d’aquesta singularitat i el desenvolupament d’institucions pròpies perfilen, des de l’edat mitjana, les característiques d’una identitat catalana que ha evolucionat i perviscut fins als nostres dies. Aquest és el plantejament de l’obra Anàlisi històrica de la identitat catalana, en què un equip de reconeguts historiadors, dirigit per Flocel Sabaté, «desmunta», segons paraules del mateix Sabaté, «la tradició que explica la identitat catalana com una fundació específica en una data concreta que ha estat preservada sobrevivint a les agressions exteriors». El llibre s'ha presentat avui dimarts, 2 de juny, en un acte institucional presidit per Francesc Homs, conseller de la Presidència de la Generalitat, en què també han intervingut Joandomènec Ros, president de l’IEC; Flocel Sabaté, membre de l’IEC i director del projecte, i Salvador Giner, sociòleg i membre de l’IEC.

El llibre és fruit d’un projecte de recerca internacional promogut per l’Institut d’Estudis Catalans i l’European Science Foundation i serà publicat en anglès per l’editorial Peter Lang – International Academic Publishers (traducció de Mary Black) i difós a tot el món. Tal com ha explicat Flocel Sabaté en la presentació, «en el marc de la recerca, de la ciència, no hi ha problemes a Europa per percebre la singularitat de la identitat catalana». Amb la versió anglesa, el llibre es projectarà internacionalment, «l’obra s’ho mereix i la circumstància històrica que Catalunya està vivint en recomana, clarament, aquesta segona vida internacional», ha assenyalat Joandomènec Ros.

Catalunya, en el marc de les regions històriques europees
L’any 2010, l’European Science Foundation va incloure Catalunya en un programa de recerca que analitza la pervivència de les regions històriques a Europa. Més de setanta historiadors han estudiat i comparat els orígens i trets cohesionadors de regions històriques com Gueldre-Baix Rin, Bohèmia, Livònia, Portugal, Slesvig-Holstein, Silèsia, Transsilvània i Catalunya. En el marc d’aquest programa, Catalunya no s’estudia de manera aïllada, sinó que es fa en relació amb l’evolució d’altres regions europees, que, com recull l’estudi «han evolucionat sota sorts històriques ben diverses, per bé que en totes s’ha mantingut una consciència d’identitat territorial».

Una obra amb projecció internacional
Amb la publicació d’aquest llibre, l’Institut d’Estudis Catalans enceta una nova col·lecció editorial, «Publicacions de la Presidència; Sèrie Major», que publicarà estudis, treballs, assajos i reflexions d’investigadors qualificats sobre qüestions d’una àmplia varietat temàtica, que inclou política, història, cultura i ciència des d’un àmbit català i amb una clara projecció internacional.

L’anàlisi històrica de l’obra comprèn des de l’edat mitjana fins al segle XX, i posa especial atenció en l’evolució ideològica i cultural de cadascun dels tres períodes: el medieval, el modern i el contemporani. Els historiadors recalquen la continuïtat de la identitat catalana des del segle XII i l’ús del terme nació catalana des del segle XIV. Ressegueixen l’adaptació i les expressions d’aquesta identitat sota els canvis dels segles XVI-XVIII i analitzen l’adequació, represa i formulació de la identitat catalana dins de l’Espanya contemporània des del segle XIX fins a la fi del franquisme. El llibre dedica els últims capítols a tres «eixos transversals» que es consideren fonamentals per a explicar aquesta identitat: la llengua, el dret i l’art.