Torna a les notícies
Professionals i acadèmics debaten sobre el paper dels mitjans de comunicació en el bon funcionament de les democràcies
21/02/2014

Amb l’objectiu de reflexionar sobre el paper dels mitjans de comunicació en la democràcia, la Societat Catalana de Comunicació (SCC), filial de l’IEC, ha organitzat les jornades internacionals Els mitjans de comunicació al servei de la democràcia: present i futur, que s'han celebrat els dies 20 i 21 de febrer a la Sala Pere i Joan Coromines de l’Institut. L’obertura de les jornades va ser a càrrec de Joandomènec Ros, president de l’IEC, i de Rosa Franquet, presidenta de la SCC. Ruurd Bierman, responsable del projecte Vision 2020 de l’European Broadcasting Union (EBU), va pronunciar la conferència inaugural, titulada «Quin futur té la radiodifusió pública en l’horitzó 2020?».

En la primera sessió de les jornades, «S’han superat les missions bàsiques dels inicis?: informar, educar i entretenir», hi van participar Miquel de Moragas, catedràtic de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB); Enrique Bustamante, catedràtic de la Universitat Complutense de Madrid (UCM), i Joaquim M. Puyal, periodista i membre de l’IEC. La segona sessió, amb el títol «Els valors afins al servei públic: el valor del pluralisme, la qualitat dels continguts, l’accés i la participació de la ciutadania», va incloure les intervencions de Josep Gifreu, catedràtic de la Universitat Pompeu Fabra (UPF) i membre de l’IEC; de Llúcia Oliva, de la Fundació Consell de la Informació de Catalunya; d’Emili Prado, catedràtic de la UAB; de Roberto Suárez, del Media Intelligence Service de l’EBU, i de Mònica Terribas, periodista i professora de la UPF.

Les conferències «Reinventant el servei públic de radiodifusió, reinventem els models públics de finançament», de Jaren Donders, professora de la Universitat Lliure de Brussel·les (Bèlgica), i «Les bones pràctiques públiques internacionals: el cas danès», a càrrec de Henrik Søndergaard, professor titular de la Universitat de Copenhaguen (Dinamarca), van obrir la jornada del 21 de febrer. Tot seguit, es van celebrar dues sessions: «Les bones pràctiques públiques nacionals», amb les intervencions de Rosa M. Calaf, periodista i excorresponsal de Televisió Espanyola (TVE); de Xavier Sitjà, periodista de TVE; de Javier Marzal, catedràtic de la Universitat Jaume I, i de Rosa Oliva, adjunta a Direcció de Catalunya Ràdio. Finalment, Maria Corominas, professora titular de la UAB, i Josep M. Martí, degà del Col·legi de Periodistes de Catalunya, van recollir els aspectes tractats més rellevants dels dos dies debats i Josep Martí, secretari de Comunicació de la Generalitat de Catalunya, va cloure les jornades.