Torna a les notícies
Els ecosistemes naturals que envolten les grans ciutats centren la X Jornada CREAF-SCB-ICHN
12/11/2013

Actualment, el 80 % de la població europea i el 70 % de l’espanyola viu i treballa a les grans ciutats. Els espais naturals que envolten les regions metropolitanes són essencials per a la qualitat de vida dels ciutadans: són un espai de lleure i de salut, eviten riuades i inundacions i capturen CO2 de l’atmosfera, de manera que contribueixen a mitigar el canvi climàtic. Tot i això, aquests boscos i parcs naturals reben una forta pressió de les àrees urbanes properes i sovint corren el risc de degradar-se. El 12 de novembre passat, científics i gestors van discutir a l’IEC què amenaça aquests espais i què es pot fer per a conservar-los en la jornada Els ecosistemes metropolitans davant del canvi global, organitzada pel Centre de Recerca Ecològica i Aplicacions Forestals (CREAF), la Societat Catalana de Biologia i la Institució Catalana d’Història Natural.

Jaume Terradas, catedràtic emèrit d’Ecologia, membre de l’IEC i fundador del CREAF, va ser l’encarregat de la conferència inaugural, titulada «L’ecologia de les ciutats i les regions metropolitanes davant el canvi global». Terradas va partir de la idea que la ciutat és un ecosistema que planteja un gran repte: «superposar les nostres infraestructures a les infraestructures que mantenen la vida, sense destruir-les». En la intervenció també va afirmar que «cap generació no s’ha enfrontat a reptes tan complexos com l’actual», i que «cal canviar el model productiu, la construcció i l’urbanisme».

Durant la resta de la jornada es van pronunciar nou conferències més, en les quals es van abordar qüestions com ara els ocells comuns com a indicadors del canvi global en regions metropolitanes, la planificació dels espais oberts de la regió metropolitana de Barcelona o la problemàtica dels rius que hi ha al voltant de les àrees urbanes.