ANC

amb la col·laboració de

IEC

Formulari d'inscripció

 

Jornada sobre el Futur de la Recerca a Catalunya
Dissabte  21 de febrer de 2015
Sala Prat de la Riba de l’Institut d’Estudis Catalans
(carrer del Carme, 47, de Barcelona)

 

La Sectorial de Recerca de l’Assemblea Nacional Catalana organitza el dissabte 21 de febrer la Jornada sobre el Futur de la Recerca en l’escenari d’una Catalunya independent. La idea és debatre entre professionals del sector quins són els principals problemes que cal abordar per a organitzar de manera eficient la recerca a casa nostra i com hauria de ser el període de transició. La recerca científica i tecnològica és un pol fonamental per a garantir el benestar i el progrés dels ciutadans de qualsevol país. En un moment en què es planteja un canvi radical de l’estructura política, Catalunya ha de tenir clara aquesta idea i assumir com a prioritat màxima la funció de la recerca en el disseny del nou Estat.
Des de les institucions responsables del desenvolupament de la recerca a Catalunya, les universitats i els diversos centres, hem recopilat temes i qüestions que considerem importants i que volem debatre amb actors rellevants de l’àmbit. Hem convidat persones que poden aportar visions específiques i complementàries perquè ens les exposin, i, a partir d’aquí, es recolliran les opinions de la resta de participants. Volem arribar a unes conclusions que resumirem en un primer document de síntesi amb la idea de fer-lo arribar als partits i a les forces polítiques que hauran d’emprendre la construcció de les noves estructures de la Catalunya independent.

Hem agrupat els temes en cinc blocs:

  • Gestió del sistema de recerca;
  • Estructures de recerca;
  • Finançament;
  • Carrera professional i aspectes laborals,
  • i Innovació i transferència a la societat.

Per a cada bloc hi haurà una petita presentació a càrrec d’un ponent, seguida d’una discussió entre un grup d’uns quants convidats més, en què també es respondran les preguntes formulades per la resta d’assistents. En la segona sessió de la jornada, a la tarda, s’organitzarà la recollida de totes les aportacions als diversos temes i la preparació del document de síntesi que es presentarà al cap d’unes setmanes.

L’acte es retransmetrà en directe per Internet (http://videoteca.iec.cat/directe.asp)

 

Programa  

10.00-10.15  

Introducció a la Jornada


10.15-11.00

«Gestió del sistema», amb Pilar Dellunde (vicerectora de Recerca, UAB), Jaume Miranda (director de l’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya i membre de l’IEC), F. Xavier Hernández Cardona (catedràtic de Didàctica de les Ciències Socials, UB i exdirector general de Recerca de la Generalitat), Josep Samitier (director de l’Institut de Bioenginyeria de Catalunya) i Germà Bel (catedràtic d’Economia Aplicada, UB).

Moderador: Jordi Font (Institut de Ciències del Mar, CSIC)

11.00-11.45

«Estructures de recerca», amb Salvador Barberà (exsecretari general de Política Científica i Tecnològica del Ministeri d’Educació i Ciència, primer director d’ICREA), Joandomènec Ros (UB, president de l’Institut d’Estudis Catalans), Xavier Obradors (director de l’Institut de Ciència de Materials, CSIC), Francesc Subirada (director associat de Barcelona Supercomputing Center) i Manel López Béjar (Facultat de Veterinària, UAB).

Moderador: Roderic Guigó (Centre de Regulació Genòmica)

11.45-12.15; Pausa cafè
12.15-13.00

«Finançament», amb Jordi Camí (director del Parc de Recerca Biomèdica de Barcelona), Elisenda Paluzie (degana de la Facultat d’Economia i Empresa, UB), Joan Comella (director de l’Institut de Recerca de l’Hospital Universitari Vall d’Hebron) i Jordi Alberch (vicerector de Recerca, UB).

Moderadora: Conxita Àvila (Facultat de Biologia, UB)

13.00-13.45

«Carrera professional i aspectes laborals», amb Jaume Bertranpetit (UPF, director d’ICREA i membre de l’IEC), David Block (Departament d’Anglès i Lingüística, UdL, ICREA), Genoveva Martí (Departament de Lògica, Història i Filosofia de la Ciència, UB, ICREA) i Elies Molins (president de l’Associació de Personal Investigador del CSIC)

Moderador: Joan Bagaria (Facultat de Filosofia de la UB, ICREA)

14.00-15.30 Dinar
15.45-16.30

«Innovació i transferència a la societat», amb Pere Joan Cardona (Institut Germans Trias i Pujol), Marta Aymerich (vicerectora de Recerca, UOC), Carme Verdaguer (directora general de la Fundació Bosch i Gimpera), Patrick Aloy (Institut de Recerca Biomèdica), Jaume Amat (soci fundador i director de Bioemprèn) i Alícia Casals (catedràtica d’Arquitectura i Tecnologia de Computadors, UPC i membre de l’IEC).

Moderador: Xavier Turon (Centre d’Estudis Avançats de Blanes, CSIC)

16.30-18.00

Espai de participació dels assistents
Resum de la Jornada i comiat