Pàgina principal de l'IEC
Youtube iec Seguiu l'IEC a Twitter facebook Flickr

  Agenda

Cerca activitats

dilluns  9 desembre 2019
18 h

Jornada La repressió de la llengua catalana als segles XIX a XXI

dilluns  9 desembre 2019
19 h
El sepulcre de l’arquebisbe Joan d’Aragó a la catedral de Tarragona. Un aixopluc de marbre en el context de la Beata Stirps

dilluns  9 desembre 2019
9.25 h
Jornada Norma i diversitat lingüística: la gestió normativa en contextos pluricèntrics. Francofonia i catalanofonia

dimarts  10 desembre 2019
19 h
Sessió de recepció d’Albert Carreras de Odriozola com a membre de la Secció de Filosofia i Ciències Socials

dimecres  11 desembre 2019
10.45 h
Col·loqui internacional sobre premsa clandestina

dimecres  11 desembre 2019
17 h
Jornada Santa Llúcia: «Alimentació: mites i falses concepcions»

dimecres  11 desembre 2019
18 h
Seminari El jurament hipocràtic a l’antiguitat

dijous  12 desembre 2019
13 h
Lliurament de premis CCNIEC 2019

dijous  12 desembre 2019
18.30 h
Presentació del llibre col·lectiu España: geografías para un estado posmoderno

dijous  12 desembre 2019
19 h
Conferència El Premi Nobel de Física 2019: idees transformadores sobre el cosmos


:: Més activitats ::
05/12/2019
El neologisme bicitaxi substitueix el polèmic mena

El problema no són les paraules, sinó la intenció amb què s’usen

L’Institut d’Estudis Catalans i l’Observatori de Neologia de la Universitat Pompeu Fabra han valorat el debat creat a l’entorn del candidat mena de la llista publicada per a la votació del neologisme de l’any i volen fer les següents consideracions:

1. La llista dels neologismes proposats per a la votació sobre el neologisme de l’any és la constatació dels usos observats a la premsa catalana durant l’últim any i no pas una proposta pròpia.

2. L’Observatori de Neologia de la UPF fa cada any una llarga llista dels neologismes més significatius que han aparegut a la premsa de l’any. Especialistes del TERMCAT, la UPF, l’IEC i els mitjans de comunicació, fins a un total de quinze, seleccionen 10 neologismes d’aquesta llista.

3. Els 10 neologismes seleccionats enguany han estat: animalista, emergència climàtica, exoplaneta, mena, pactòmetre, residu zero, trap, umami, vermuteria i xipar.

4. El mot mena i les formes desenvolupades menor estranger no acompanyat i menor estrangera no acompanyada apareixen en el Diccionari d’afers socials elaborat conjuntament pel TERMCAT i el Departament de Benestar Social i Família de la Generalitat de Catalunya, publicat l’any 2010. Tant les formes com la definició tenen, doncs, l’aprovació de les institucions pertinents.

5. Molt recentment (novembre de 2019), el Departament de Treball, Afers Socials i Famílies ha publicat unes “Recomanacions sobre el tractament informatiu de la infància i l’adolescència tutelada per l’Administració” en què aconsellen evitar tant la sigla MENA com les formes desenvolupades perquè estan estigmatitzades i recomanen anar buscant alternatives com infància i joventut migrada sola;infant migrat sol, jove migrat sol, jove migrada sola o joves que han vingut sols, infància o adolescència sense referents familiars o sense referents adults. Observem que aquestes recomanacions tan recents engeguen el camí per trobar una nova denominació que sigui més adequada. Aquesta publicació no deu haver tingut encara la difusió general suficient perquè els qui han participat en la selecció l’hagin pogut valorar.

6. La forma lèxica mena no compta, doncs, encara amb una denominació alternativa consensuada. L’única denominació lèxica difosa fins ara és l’aprovada pel TERMCAT i l’antic Departament de Benestar Social i Família de la Generalitat de Catalunya.

7. El debat que s’ha suscitat posa damunt de la taula com paraules, en aquest cas una sigla originàriament descriptiva, pot adquirir connotacions per part dels qui la utilitzen. Aquestes connotacions no són fruit de la forma de la paraula sinó de la manera com s’utilitza, o, encara millor, de la percepció perversa d’un col·lectiu social tristament real.

8. Compartim la idea que cal ser conscients d’aquests funcionaments perversos i esperem que aquest debat pugui contribuir a fer que els mitjans de comunicació el tinguin en compte en els seus usos i que això reverteixi sobre tota la societat.

9. Per això, tot i defensar el caràcter rigorós del procés de selecció emprat i amb independència d’arguments que s’han donat que no tenen base científica, la polèmica suscitada aconsella de substituir el neologisme per una altra forma, bicitaxi, remarcant que amb la tria inicial no s’ha volgut estigmatitzar cap col·lectiu sinó només ressaltar el valor que determinades paraules han tingut a la premsa de l’any 2019.

Bicitaxi és a partir d’avui el desè candidat a neologisme de l’any. Els qui van votar anteriorment la forma retirada poden tornar a votar.
 

[+]

Facebook mail

04/12/2019
Lliurament de la Medalla d’Or de la Ciutat a Pompeu Fabra

El dimarts 3 de desembre va tenir lloc al Saló de Cent de l’Ajuntament de Barcelona l’acte de lliurament de la Medalla d’Or de la Ciutat a Pompeu Fabra, concedida l’any 1938. Jaume Collboni, primer tinent d’alcaldia, va presidir l’acte i va fer entrega del reconeixement al net del lingüista, Peio Rahola Fabra.

[+]

Facebook mail

03/12/2019
L’IEC acull l’exposició itinerant que commemora els cinquanta anys de la segona edició d’Aloma, de Mercè Rodoreda

L’exposició que la Fundació Mercè Rodoreda, de l’Institut d’Estudis Catalans (IEC), ha elaborat per a commemorar els cinquanta anys de la segona edició d’Aloma, obra de joventut de l’escriptora catalana, ha arribat a l’IEC aquest dimarts. Es pot veure al pati de la Casa de Convalescència fins al 19 de desembre. El 13 de desembre, la mostra coincidirà amb una jornada a l’IEC sobre com fomentar la lectura a partir d’aquesta obra emblemàtica.

[+]

Facebook mail

Cerca notícies


‹‹123456...582

 

 

DIEC2

Intranet membres del ple

GBU

Gramàtica essencial de la llengua catalana

XXX Col·loqui internacional del Corpus Vitrearum - XI Fòrum per a la conservació

Inauguració del curs 2019-2020 de l’Institut d'Estudis Catalans

Videoteca

Novetats editorials
 

Catalan Social Sciences Review (número 9)

 

A cura d’Enric Gallén i Gerard Guerra

Teatre

Ortografia catalana - versió digital

Gramàtica de la llengua catalana


Google_street view a dins l'Iiec
Visiteu l'interior de l'Institut
 

Llengua de Signes Catalana

 

 

Pàgina principal de l'IEC

Institut d'Estudis Catalans. Carrer del Carme, 47; 08001 Barcelona.
Telèfon +34 932 701 620. Fax +34 932 701 180. informacio@iec.cat - Informació legal


Amb el suport de

Departament d’Empresa i Coneixement de la Generalitat de Catalunya Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya

i la col·laboració de

Ministerio de Educación, Cultura y Deporte        Ministerio de Educación, Cultura y Deporte

Inici

Institució

Recerca

 

Llengua

 

Publicacions

Arxiu

Serveis

Serveis lingüístics

Transparència