Número 195
febrer 2015
ISSN 2013-4630
Alta/baixa butlletí  Seguiu l'IEC a Twitter  facebook

Tauler

Optimot rep prop de quaranta-cinc milions de consultes lingüístiques des que es va crear i estrena un compte al Twitter

@optimotcat és el nom d’usuari a la xarxa social Twitter de l’Optimot, consultes lingüístiques, un servei d’informació lingüística en línia ofert per la Direcció General de Política Lingüística en col·laboració amb l’IEC i el Centre de Terminologia TERMCAT. Des que es va posar en funcionament, l’11 de febrer, ha aconseguit més de quatre mil cinc-cents seguidors. Amb la presència de l’Optimot al Twitter, es vol estendre la difusió del cercador entre la ciutadania. Des que es va crear, el 2011, l’Optimot ha rebut prop de quaranta-cinc milions de consultes i és, ara per ara, l’eina de referència habitual per a resoldre dubtes sobre l’ús del català.

L’any 2014, el servei va rebre 12.242.424 consultes. Un dels dubtes més consultats va ser el de les combinacions col·loquials de verbs amb pronoms febles, com per exemple: «Hem d’escriure diga’m, digue’m o digues-me?». En el servei d’atenció personalitzada, les qüestions més consultades són sobre sintaxi (preposicions, verbs i pronoms), lèxic (general i especialitzat) i convencions (majúscules i minúscules, signes gràfics, signes de puntuació i abreviacions).

Aquest 2015, l’Optimot ha estrenat el perfil @optimotcat al Twitter, que els dos primers dies ja va assolir quatre mil seguidors. La presència a les xarxes socials té per objectiu aportar continguts lingüístics de valor, crear una comunitat d’usuaris interessats en la llengua catalana i augmentar la interacció amb els ciutadans, amb la voluntat que tots els recursos reverteixin en una millora de l’ús qualitatiu de la llengua catalana entre els professionals i la ciutadania. El pròxim pas serà facilitar la visualització de l’Optimot des de dispositius mòbils i també es preveu crear-ne una aplicació.
 

 

I Certamen d’Experiències Científiques, a Alacant

La Seu d’Alacant de l’IEC i la Universitat d’Alacant han organitzat el I Certamen d’Experiències Científiques, adreçat a estudiants d’educació primària, educació secundària i batxillerat. La iniciativa té per objectiu fomentar i estimular la divulgació científica i l’estima dels joves per la ciència, i promoure entre els estudiants la realització i la presentació d’experiències científiques.

El 2015, amb motiu de la commemoració de l’Any Internacional de la Llum i de les Tecnologies Basades en la Llum i de l’Any Internacional dels Sòls, la temàtica dels experiments haurà d’estar relacionada amb la llum o els sòls en qualsevol dels aspectes possibles: físics, biològics, químics, astronòmics, geològics, etcètera.

Els treballs es poden enviar des del 2 de març fins al 30 de maig de 2015 en format digital a aula.ciencia@ua.es.

Per a més informació: http://slc.ua.es/en/documentos/diptic-cecua.pdf.
 

 

Butlletins anteriors

Pàgina principal de l'IEC

Institut d'Estudis Catalans. Carrer del Carme, 47; 08001 Barcelona.
Telèfon +34 932 701 620. Fax +34 932 701 180. comunicacio@iec.cat - Informació legal

Subscriure-us o Donar-vos de baixa