Número 229
juliol-agost 2018
ISSN 2013-4630
Alta/baixa butlletí  Seguiu l'IEC a Twitter  facebook

Christer Laurén, membre corresponent de l’IEC, guardonat amb el 28è Premi Internacional Ramon Llull de Catalanística i a la Diversitat Lingüística

El jurat del Premi Internacional Ramon Llull ha decidit atorgar aquesta distinció per unanimitat en la seva modalitat de diversitat lingüística al professor Christer Laurén, teòric de la immersió lingüística i membre corresponent de la Secció de Filosofia i Ciències Socials de l’IEC.

Laurén ha contribuït de manera continuada a l’estudi i la implementació de la immersió lingüística, a la promoció de llengües minoritzades com a eines de cohesió social en l’àmbit educatiu, i a la difusió dels programes d’immersió lingüística catalans i internacionals. També ha treballat estretament amb dos dels principals experts catalans en immersió lingüística, Joaquim Arnau i Josep Maria Artigal.

El premi, dotat amb sis mil euros, és convocat anualment i de manera conjunta per la Fundació Ramon Llull i la Fundació Congrés de Cultura Catalana. Aquest reconeixement té per objectiu valorar el conjunt de l’obra individual d’una persona de fora del domini lingüístic, escrita en qualsevol llengua, i que hagi significat un notable coneixement de la realitat històrica i cultural catalana, o bé l’aportació teòrica o pràctica d’una persona de qualsevol país que hagi esdevingut una important contribució al coneixement, reconeixement, promoció o defensa d’una o més cultures i nacions sense estat.

Enguany, el jurat ha estat format per Marta Rovira, Miquel Strubell, Joan Manuel Tresserras i Margalida Pons per part de la Fundació Congrés de Cultura Catalana; i Vicenç Villatoro, Teresa Cabré, Joaquim Torres i Manuel Pérez-Saldanya per part de la Fundació Ramon Llull.

Christer Laurén va néixer a Hèlsinki l’any 1942 i es va doctorar a l’Abo Academy el 1972. Ha estat degà de la Facultat d’Humanitats de la Universitat de Vaasa (Finlàndia) en diversos períodes a partir del 1971 i vicerector del 1990 al 1994. Actualment, és professor de llengua sueca i catedràtic emèrit al Departament de Llengües Escandinaves.

Christer Laurén és, a més, un investigador de filologia medieval, poeta, narrador i membre d’importants societats de recerca (Royal Skittean Research Society de Suècia, Royal Norwegian Research Society) i fundador de l’International Institute for Terminology Research de Viena. El 2014 va esdevenir membre corresponent de l’Institut d’Estudis Catalans.

Podeu veure el seu currículum aquí.

 

Josep Cruanyes i Joan Viñas, distingits amb la Creu de Sant Jordi 2018

Josep Cruanyes, president de la Societat Catalana d’Estudis Jurídics, filial de l’IEC, i Joan Viñas, membre de la Secció de Ciències Biològiques, han estat guardonats amb la Creu de Sant Jordi 2018, entre les trenta-una personalitats i vint-i-quatre entitats premiades pels serveis prestats a Catalunya en la defensa de la seva identitat o en l’àmbit cívic i cultural.

La Creu de Sant Jordi és un dels màxims reconeixements que atorga la Generalitat de Catalunya. La distinció es va crear el 1981 amb la finalitat de distingir les persones naturals o jurídiques que, pels seus mèrits, hagin prestat serveis destacats a Catalunya.

Josep Cruanyes és president de la Societat Catalana d’Estudis Jurídics, filial de l’IEC, i secretari de la Comissió de Llengua Catalana del Consell de Col·legis d’Advocats de Catalunya. Vicepresident de l’Assemblea Nacional Catalana, ha estat un dels promotors del retorn de la documentació confiscada pel franquisme a Catalunya, per mitjà dels seus llibres i la tasca que duu a terme a la Comissió de la Dignitat.

Joan Viñas és membre de la Secció de Ciències Biològiques de l’IEC des del 2010. Ha estat rector de la Universitat de Lleida i president de l’Institut Català de la Salut i de la Reial Acadèmia de Medicina de Catalunya i és vicepresident primer de la Xarxa Vives d’Universitats. Ha estat distingit pel Consell de Col·legis de Metges de Catalunya amb la Insígnia d’Or 2017 per la seva trajectòria professional en els camps de la medicina i l’ètica.

Andreu Casero, membre de la Secció de Filosofia i Ciències Socials de l’IEC, guanya la segona edició del premi de recerca de l’AMIC

Andreu Casero, professor de la Universitat Jaume I (UJI) de Castelló, ha estat guardonat amb el II Premi d’investigació en nous models de negoci per a empreses de periodisme de proximitat, impulsat per l’Associació de Mitjans d’Informació i Comunicació (AMIC). Nous formats per al periodisme de proximitat a les xarxes socials és la proposta de recerca del premi, que està patrocinat pel Banc de Sabadell i dotat amb sis mil euros.

Una recerca que, durant els propers sis mesos, aprofundirà en el coneixement i les possibilitats que tenen per al periodisme de proximitat els nous formats vinculats a les xarxes socials que es poden a aplicar a l’elaboració de notícies. Tot això des d’una mirada internacional per a poder analitzar els formats informatius que estan tenint èxit en els mercats digitals més avançats, i entre aquests poder identificar els formats vinculats a les xarxes socials que s’adapten millor per a les empreses periodístiques de proximitat a l’hora de redefinir o introduir novetats en els continguts informatius.

Andreu Casero Ripollés és degà de la Facultat de Ciències Humanes i Socials i professor de periodisme del Departament de Ciències de la Comunicació de la UJI, i codirector del Màster Oficial en Noves Tendències i Processos d’Innovació en Comunicació a la mateixa universitat.

És llicenciat en periodisme per la Universitat Autònoma de Barcelona i doctor per la Universitat Pompeu Fabra. Ha estat professor i investigador visitant a les universitats de Colúmbia (Estats Units), Westminster (Regne Unit), París VIII (França), Milà-Bicocca (Itàlia), San Martín de Porres (Perú) i a la Universitat Estatal Paulista-UNESP (Brasil).

És membre numerari de l’Institut d’Estudis Catalans, vicepresident de la Societat Espanyola de Periodística i membre de la Junta Directiva de l’Associació Espanyola d’Investigació en Comunicació.

Notícies

* La relació de Pompeu Fabra i l’Institut d’Estudis Catalans, en una exposició a la Casa de Convalescència

* La Nit de la Biologia reconeix els treballs que més han contribuït a les ciències biològiques

* Homenatge a Josep M. Llompart, l’escriptor i l’activista polític i cultural

* El pare Josep Massot, Medalla d’Honor de la Xarxa Vives

* L’IEC, membre del Patronat d’Honor del Centenari de l’Euskaltzaindia

* Universitat Catalana d’Estiu, a Manresa

* L'IEC lamenta la mort d'Eva Serra i Joaquim Garriga, membres de la Secció Històrico-Arqueològica

* Cicle Música al claustre de l’IEC

* Christer Laurén, membre corresponent de l’IEC, guardonat amb el 28è Premi Internacional Ramon Llull de Catalanística i a la Diversitat Lingüística

* Josep Cruanyes i Joan Viñas, distingits amb la Creu de Sant Jordi 2018

* Andreu Casero, membre de la Secció de Filosofia i Ciències Socials de l’IEC, guanya la segona edició del premi de recerca de l’AMIC


Butlletins anteriors

Pàgina principal de l'IEC

Institut d'Estudis Catalans. Carrer del Carme, 47; 08001 Barcelona.
Telèfon +34 932 701 620. Fax +34 932 701 180. comunicacio@iec.cat - Informació legal