Número 209
maig 2016
ISSN 2013-4630
Alta/baixa butlletí  Seguiu l'IEC a Twitter  facebook

Maria Dolors Garcia Ramon, distingida amb el Premi Vautrin-Lud 2016 i l’IGU Lauréat d’Honneur

La geògrafa Maria Dolors Garcia Ramon, membre de la Secció de Filosofia i Ciències Socials de l’IEC i integrant del seu Consell de Govern, i catedràtica emèrita d’Anàlisi Geogràfica Regional de la Universitat Autònoma de Barcelona, ha estat distingida amb dos importants guardons internacionals: el Vautrin-Lud, conegut com el «Nobel de Geografia», i l’IGU Lauréat d’Honneur, que atorga la Unió Geogràfica Internacional (IGU).

El Premi Vautrin-Lud, que des del 1991 reconeix els investigadors més destacats mundialment en el camp de la geografia, li serà lliurat durant la celebració del Festival Internacional de Geografia, que tindrà lloc a la localitat francesa de Saint-Dié-des Vosges, del 30 de setembre al 2 d’octubre d’enguany.

Pel que fa a l’IGU Lauréat d’Honneur, que reconeix Garcia Ramon per la seva «destacada contribució a la geografia de gènere, així com a la lingüística avançada i la diversitat cultural en la construcció i divulgació del coneixement», li serà lliurat en el 33è Congrés Internacional de Geografia, que tindrà lloc a Pequín entre els dies 21 i 25 d’agost.

Maria Dolors Garcia Ramon ha estat secretària de la comissió Gender and Geography de la Unió Geogràfica Internacional i presidenta de la Societat Catalana de Geografia. Ha publicat treballs sobre agricultura, desenvolupament rural i història contextual de la disciplina geogràfica. És investigadora de l’Institut Interuniversitari de Dones i Gènere. Ha rebut la Medalla Narcís Monturiol al mèrit científic i tecnològic de la Generalitat de Catalunya (2003) i el Jan Monk Award, guardó atorgat per l’Associació de Geògrafs Americans (2008).

Octavi Fullat, Premi Blanquerna d’Educació 2016

Octavi Fullat, membre de la Secció de Filosofia i Ciències Socials de l’IEC, ha estat reconegut amb el Premi Blanquerna d’Educació 2016 que atorga la Facultat de Psicologia, Ciències de l’Educació i de l’Esport Blanquerna-Universitat Ramon Llull, per la seva «contribució al catalanisme a través del moviment escolta en temps de dictadura, a la seva trajectòria docent personalista —tant a l’escola com a la universitat—, al seu combat permanent per una educació oberta a Europa, més justa i democràtica, i a les seves contribucions acadèmiques al camp de la filosofia de l’educació».

Octavi Fullat és catedràtic emèrit de filosofia de l’educació a la Universitat Autònoma de Barcelona i doctor honoris causa per la Universitat del Valle de Mèxic (1992) —la qual creà la Càtedra Internacional Octavi Fullat a fi de promoure la investigació educativa (2009)—, per la Universitat Educadores de Santiago de Xile (1998) i per la Universitat Ramon Llull (2010). Va presidir el Consell Escolar de Catalunya (1989-1993) i el Consell Superior d’Avaluació del Sistema Educatiu de Catalunya del Departament d’Ensenyament de la Generalitat de Catalunya (1994-1998).

Ha publicat nombrosos articles al Butlletí de la Societat Catalana de Pedagogia i cent cinquanta-un llibres, alguns en diversos idiomes. Entre les seves obres destaquen La moral atea d’Albert Camus (1963), La meva llibertat (2006) i La meva veritat (2008). Ha rebut el Premi Antoni Balmanya de Pedagogia per l’obra Reflexions sobre l’educació (1964), la Creu de Sant Jordi de la Generalitat de Catalunya (1994) i la Distinció Jaume Vicens Vives a la qualitat docent universitària (1998).

Martina Camiade, nova delegada de la Presidència de l’IEC a la Catalunya del Nord

Martina Camiade, membre corresponent de la Secció de Filosofia i Ciències Socials i catedràtica en estudis catalans a la Universitat de Perpinyà, ha estat nomenada nova delegada de la Presidència de l’IEC a la Catalunya del Nord. Camiade substituirà Joan Becat, membre numerari de la mateixa Secció, que n’ha estat delegat de del 1999, any en què es creà la Delegació de l’IEC a Perpinyà.

L’IEC participa a la Fira dels Idiomes de València

El Servei de Publicacions de l’IEC serà present a la Fira dels Idiomes que se celebra els dies 13, 14 i 15 de maig al Museu del Carme de València. La Fira dels Idiomes, organitzada per la Direcció General de Política Lingüística i Gestió del Multilingüisme de la Generalitat Valenciana, és una mostra en què institucions i entitats vinculades a les llengües exposen publicacions i altres materials de difusió i expliquen les activitats que realitzen per fomentar la llengua. La Fira del Idiomes s’afegeix als actes d’obertura de la #Primavera Educativa del Govern valencià.

Les publicacions de l’IEC, a la Fira del Llibre de Varsòvia

 

Barcelona i la literatura catalana són les convidades especials de la Fira del Llibre de Varsòvia, que se celebrarà a la capital polonesa del 19 al 22 de maig. La participació catalana consistirà en un estand en què s’exposaran llibres i en l’organització de diverses activitats com presentacions de novetats, diàlegs entre autors i signatures d’obres literàries dels deu escriptors que formaran la delegació catalana a Varsòvia, entre els quals hi haurà Jaume Cabré i Màrius Serra, membres de la Secció Filològica de l’IEC.

L’IEC serà present en la Fira per mitjà d’una representació de les seves publicacions, com Historical analysis of the catalan identity, de Flocel Sabaté; Mercè Rodoreda. A selected and annotated bibliography (2002-2011), de Kathleen McNerney, i alguns volums d’El petit atles lingüístic del domini català, entre d’altres. La presència de l’IEC a la fira de Varsòvia és fruit de la col·laboració amb l’Institut Ramon Llull (IRL), que, juntament amb l’Ajuntament de Barcelona, organitza la participació de Barcelona i Catalunya en la Fira.

La Fira del Llibre de Varsòvia se celebra cada any, des del 2010, a l’Estadi Nacional de Varsòvia, i s’ha consolidat com un punt de trobada de referència d’autors, editors, agències literàries i públic a escala internacional. En l’edició de l’any passat, hi van participar 860 expositors procedents de 29 països, i s’hi van aplegar 800 autors d’arreu del món i més de 72.000 visitants.

Valentí Feixas, guanyador del Premi Joan Profitós 2016 d’Assaig Pedagògic

Feixas ha estat premiat pel treball Ser persona. Vida, pensament i acció pedagògica de Pau López i Castellote (1929-1994), mentre que Maria del Carmen González ha estat reconeguda amb una menció honorífica per l’obra A Psico fem kine.

La Fundació Joan Profitós, sota el patronatge de l’Escola Pia de Catalunya i la Societat Catalana de Pedagogia, filial de l’Institut d’Estudis Catalans, han atorgat aquest dimecres, 11 de maig, el Premi Joan Profitós d’Assaig Pedagògic a Valentí Feixas pel treball Ser persona. Vida, pensament i acció pedagògica de Pau López i Castellote (1929-1994). El jurat ha «valorat molt» un text que «recupera una figura significativa de l’educació i de la pedagogia del nostre país». També s’ha concedit una menció honorífica a Maria del Carmen González per l’obra A Psico fem kine, per la seva aportació al món de la psicomotricitat, educació emocional i cinesiologia.

Valentí Feixas Sibila va néixer a Manresa (1959). Casat i pare d’un fill, és expert en organització i innovació educativa. Actualment, és director de projectes d’ensenyament superior del Grup Montcau. També és professor de l’àrea de pedagogia i coordinador del Pla Modular de Postgrau en Innovació Educativa a la Facultat de Psicologia, Ciències de l’Educació i de l’Esport Blanquerna de la Universitat Ramon Llull (URL). És doctor en educació per la URL (2015) i llicenciat en ciències físiques per la Universitat de Barcelona (UB) (1989). Inicia la seva tasca professional l’any 1981 en l’àmbit de l’educació del lleure a l’Escola de l’Esplai de Barcelona. L’any 1984 inicia la seva tasca a l’ensenyament reglat com a professor de matemàtiques, informàtica, física i imatge i so a l’Escola Pia de Nostra Senyora-COU Jaume Bofill, on desenvolupa les tasques de coordinador pedagògic de COU i de BUP i on va coincidir precisament amb Pau López.

María del Carmen González André es llicenciada en pedagogia. És professora d’educació infantil i especialista psicomotricista (pràctica Aucouturier). Mexicana de naixement i catalana d’adopció, és impulsora del projecte «Parlem de les nostres emocions a la sala», dins del projecte de Dimensió Interior d’Escola Pia.

L’acte de lliurament s’ha realitzat a l’Institut d’Estudis Catalans i s’hi ha celebrat la conferència «Cal que l’escola canviï? Per què i en què?», a càrrec de la doctora Neus Sanmartí Puig, professora emèrita de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB).

En aquesta edició el jurat ha estat presidit per Joan Mallart, pedagog i vicepresident de la Societat Catalana de Pedagogia. N’han format part, també, Josep Gallifa, degà de la Facultat de Ciències de l’Educació Blanquerna de la URL; Elena Venini, professora emèrita de la Facultat de Ciències de l’Educació i Psicologia a la Universitat Rovira i Virgili (URV); Núria Rajadell, professora de la Facultat de Pedagogia de la UB; Conrad Vilanou, catedràtic de la Facultat de Pedagogia de la UB, i Marian Baqués, pedagog.

El Premi Joan Profitós

El Premi Joan Profitós es va crear fa vint-i-cinc anys per a reconèixer assajos i estudis amb un contingut que giri al voltant de l’acció educativa, sigui una reflexió pedagògica o bé una anàlisi d’aquest àmbit, escrits en llengua catalana. Rep el nom de Joan Profitós (1892-1954), escolapi, parvulista i pedagog, que, a banda de ser un gran promotor de la llengua i la cultura catalanes, és autor de llibres de lectura i de narracions per a infants, i el creador de la Biblioteca Pedagògica de l’Escola Pia de Catalunya.
 

 

 

Notícies

* Joan-Ramon Laporte: «És obligatori revisar críticament els objectius de les activitats dirigides a promoure un ús saludable i segur dels medicaments»

* L’IEC i la FESOCA refermen el compromís de treballar plegats per la llengua de signes catalana

* Vicenç Biete, homenatjat per la Societat Catalana de Geografia i la Societat d’Onomàstica

* La Comissió Internacional de la Tabula Imperii Romani-Forma Orbis Romani dóna un nou impuls a la innovació i digitalització del projecte

* Manel Esteller rep el Premi Nacional de Recerca

* La proposta de reforma de la façana del Liceu comportaria una «alteració substancial» i «absolutament inapropiada», segons l’IEC

* L’estudi Ramon Llull. Vida i obres, de Pere Villalba, i la novel·la La sega, de Martí Domínguez, guanyadors dels premis Crítica Serra d’Or 2016

* Un cicle commemora a l’IEC el noranta-cinquè aniversari de la Conferència de Barcelona

* Maria Dolors Garcia Ramon, distingida amb el Premi Vautrin-Lud 2016 i l’IGU Lauréat d’Honneur

* Octavi Fullat, Premi Blanquerna d’Educació 2016

* Martina Camiade, nova delegada de la Presidència de l’IEC a la Catalunya del Nord

* L’IEC participa a la Fira dels Idiomes de València

* Les publicacions de l’IEC, a la Fira del Llibre de Varsòvia

* Valentí Feixas, guanyador del Premi Joan Profitós 2016 d’Assaig Pedagògic


Butlletins anteriors

Pàgina principal de l'IEC

Institut d'Estudis Catalans. Carrer del Carme, 47; 08001 Barcelona.
Telèfon +34 932 701 620. Fax +34 932 701 180. comunicacio@iec.cat - Informació legal