Número 206
febrer 2016
ISSN 2013-4630
Alta/baixa butlletí  Seguiu l'IEC a Twitter  facebook

David Serrat, Jaume Bertranpetit i Jordi Galí, distingits amb la Medalla Narcís Monturiol

David Serrat, secretari científic de l’Institut d’Estudis Catalans; Jaume Bertranpetit, membre de la Secció de Ciències Biològiques de l’IEC, i Jordi Galí, membre de la Secció de Filosofia i Ciències Socials de l’Institut, han estat reconeguts amb la Medalla Narcís Monturiol, guardó instituït per la Generalitat de Catalunya l’any 1982 i que reconeix el mèrit científic i tecnològic de persones i entitats que han contribuït de manera destacada al desenvolupament de la ciència i la tecnologia a Catalunya.

El conseller d’Empresa i Coneixement, Jordi Baiget, acompanyat pel secretari d’Universitats i Recerca, Arcadi Navarro, i el director general de Recerca, Josep Maria Martorell, van lliurar el passat 11 de febrer al Palau de la Generalitat les medalles i plaques Narcís Monturiol a setze personalitats i tres institucions de reconegut prestigi en l'àmbit científic i tecnològic.

Durant l’acte de lliurament d’aquestes distincions que arriben a la 22a edició, el conseller Baiget va destacar que aquests guardons «responen al desig de comunicar l’excel·lència dels investigadors de Catalunya, fer-los visibles, personalitzar el coneixement i reconèixer la vocació dels distingits».

David Serrat és doctor en geologia i catedràtic de Geodinàmica Externa a la Universitat de Barcelona. La seva recerca se centra, per una banda, en la geomorfologia glacial al Pirineu, a la Patagònia, a la Terra del Foc i a l’Antàrtida, i, per l’altra, en la geoarqueologia dels jaciments del Toll-Teixoneres i l’Esquerda.

Jaume Bertranpetit és catedràtic de Biologia a la Universitat Pompeu Fabra (UPF) i investigador en biologia evolutiva, especialment en evolució humana a partir de la informació del genoma. S’ha centrat en l’estudi i la comprensió de la diversitat del genoma humà, ha treballat en poblacions de tot el món i especialment en la tasca de comprendre com la selecció natural ha modelat l’evolució a partir de les empremtes deixades al genoma.

Jordi Galí és doctor en economia pel Massachusetts Institute of Technology (MIT). Ha estat professor a les universitats de Colúmbia i Nova York. Actualment és director del Centre de Recerca en Economia Internacional (CREI), catedràtic de la UPF i professor investigador de la Barcelona Graduate School of Economics (Barcelona GSE). Les seves principals contribucions analitzen la naturalesa de les fluctuacions econòmiques i el disseny òptim de la política monetària.

«100 anys de matemàtiques a l’IEC»

La Secció de Ciències i Tecnologia de l’Institut d’Estudis Catalans va presentar els resultats del projecte de recerca «100 anys de matemàtiques a l’IEC», una sèrie de bases de dades que es poden consultar a una pàgina web i que recullen totes les activitats de l’Institut d’Estudis Catalans en relació amb les matemàtiques des del 1911, any en què es va crear la Secció de Ciències. Tot un segle ple de vicissituds al llarg del qual l’IEC ha participat en projectes de recerca matemàtica molt destacats sense oblidar la projecció social d’aquesta ciència.

La presentació dels resultats de la recerca, en què han col·laborat la Societat Catalana d’Història de la Ciència i de la Tècnica, la Societat Catalana de Matemàtiques, la Fundació Ferran Sunyer i Balaguer i el Centre de Recerca Matemàtica, a càrrec de Manuel Castellet i d’Antoni Roca Rosell, responsables del projecte i membres de la Secció de Ciències i Tecnologia, es va celebrar a les 17.30 h del 25 de febrera la Sala Nicolau d’Olwer de l’IEC.

Notícies

* Forcadell: «El dret públic català és un tresor i cal tractar-lo com a tal», en la presentació del llibre El dret públic català. Les institucions a Catalunya fins al Decret de Nova Planta

* Mor Salvador Reguant i Serra, geòleg i paleontòleg de referència internacional i membre de la Secció de Ciències i Tecnologia de l’IEC

* L’Institut d’Estudis Catalans incorpora Pere Quetglas, Lluís Jou i Jaume Mensa com a nous membres numeraris, i Anthony Bonner i Martina Camiade com a corresponents

* Declaració de l’Institut d’Estudis Catalans davant l’exclusió del català en les proves d’accés a l’advocacia

* Els llibres de l’ànima de la Diputació del General de Catalunya (1493-1714)

* Recerca clínica de qualitat per a informar de les decisions terapèutiques en salut, el discurs de recepció de Xavier Bonfill com a membre de la Secció de Ciències Biològiques

* Rafael Patxot i Jubert. Una vida de tramuntana

* Critèria publica una llista qualificada de recursos en línia per a correctors i traductors

* David Serrat, Jaume Bertranpetit i Jordi Galí, distingits amb la Medalla Narcís Monturiol

* «100 anys de matemàtiques a l’IEC»


Butlletins anteriors

Pàgina principal de l'IEC

Institut d'Estudis Catalans. Carrer del Carme, 47; 08001 Barcelona.
Telèfon +34 932 701 620. Fax +34 932 701 180. comunicacio@iec.cat - Informació legal