Número 236
abril 2019
ISSN 2013-4630
Alta/baixa butlletí  Seguiu l'IEC a Twitter  facebook

Sectors complementaris de la numismātica catalana (de Benet XIII al BA)
De M. de Crusafont i Sabater

 

 

El bagatge de coneixements històrics que podem obtenir gràcies a la numismàtica no es limita pas a allò que es dedueix de les monedes pròpies de les terres catalanes. Hi ha altres sectors complementaris que estan estretament lligats amb el nostre passat i dels quals també podem obtenir un cabal gens menyspreable d’informació.

És un fet demostrat, per exemple, que la major part dels estudiosos de la moneda tenen un coneixement molt escàs o nul sobre els amonedaments dels Grans Mestres de l’Orde de l’Hospital que eren originaris de la Corona Catalano-Aragonesa. I si bé les seves monedes no són pròpiament catalanes, la presència d’aquests dignataris en llocs de tant relleu sí que va tenir un paper important en el decurs de la nostra història. El mateix podem dir de les sèries pontifícies fetes pels papes eixits de les nostres terres. Ens són relativament conegudes les emissions castellanes fetes a Barcelona, València o Mallorca, per exemple, però plana una gran ignorància sobre les emissions franceses de Perpinyà, que són un cas paral·lel i de la mateixa significació.

Encara que no es pretengui fer una anàlisi a fons d’aquestes sèries, l’objectiu fonamental del llibre és il·luminar aquestes àrees molt menys conegudes i fer-ne una primera aproximació a fi de poder entendre la seva delimitació i importància.

 

 

Piula aquesta notícia Facebook mail


Novetats bibliogràfiques

 

 

Sectors complementaris de la numismātica catalana (de Benet XIII al BA) - De M. de Crusafont i Sabater
 
 
Ramon Llull, els trobadors i la cultura del segle XIII - A cura de Vicenį Beltran, Tomās Martínez i Irene Capdevila
 
 
Segona ediciķ d’Els elements. Una exploraciķ visual de tots els ātoms coneguts de l’Univers - De Theodore Gray.
 
 

Butlletins anteriors

Pàgina principal de l'IEC

Institut d'Estudis Catalans. Carrer del Carme, 47; 08001 Barcelona.
Telèfon +34 932 701 620. Fax +34 932 701 180. comunicacio@iec.cat - Informació legal

Subscriure-us o Donar-vos de baixa