Número 198
maig 2015
ISSN 2013-4630
Alta/baixa butlletí  Seguiu l'IEC a Twitter  facebook

Francesc Eiximenis (c.1330-1409): el context i l’obra d’un gran pensador català medieval
Antoni Riera i Melis (coord. cient.)

 

Entre el 6 i el 15 de març de 1490 va morir, a Perpinyà, Francesc Eiximenis, un dels pensadors catalans més originals, polifacètics i fecunds. Les seves obres van transcendir les fronteres de la Corona catalanoaragonesa i van circular per tot Europa. Coincidint amb el sis-centè aniversari de la seva mort, l’Institut d’Estudis Catalans va declarar el 2009 Any Francesc Eiximenis i va organitzar diferents activitats de caire científic i de divulgació. Aquest llibre conté gairebé totes les intervencions dels experts que hi van participar.

El volum s’obre amb unes consideracions preliminars d’Antoni Riera i Melis, que n’és el coordinador científic. Maria Teresa Ferrer i Mallol, Flocel Sabaté i Enric Guinot revisen, en el primer bloc, el context històric de Francesc Eiximenis: la projecció exterior de la Corona catalanoaragonesa a la segona meitat del segle XIV, les seves estructures politicoadministratives i la ciutat de València, respectivament.

En el bloc següent, Xavier Renedo, Salvador Giner, Curt Wittlin, Josep Hernando, Teresa Vinyoles i Mireia Comas analitzen per separat les principals obres de l’extens corpus eiximenià, revisant la bibliografia filològica, històrica, política, filosòfica i teològica que han generat les darreres dècades. En el darrer bloc, Jaume de Puig i Oliver fa una anàlisi actualitzada dels manuscrits de l’obra d’Eiximenis.

 

 

Piula aquesta notícia Facebook mail


Novetats bibliogràfiques

 
Els llibres de l’ànima de la Diputació del General de Catalunya (1493-1714) - Eva Serra (Coord.)
 
 
Francesc Eiximenis (c.1330-1409): el context i l’obra d’un gran pensador català medieval - Antoni Riera i Melis (coord. cient.)
 
 
Hisṭria de la moneda de la Corona Catalano-aragonesa medieval (excepte els comtats catalans) (1067/1162-1516) - Miquel Crusafont i Sabater
 
 

Butlletins anteriors

Pàgina principal de l'IEC

Institut d'Estudis Catalans. Carrer del Carme, 47; 08001 Barcelona.
Telèfon +34 932 701 620. Fax +34 932 701 180. comunicacio@iec.cat - Informació legal

Subscriure-us o Donar-vos de baixa