Número 190
setembre 2014
ISSN 2013-4630
Alta/baixa butlletí  Seguiu l'IEC a Twitter  facebook

L'Arquitectura domèstica d'època tardorepublicana i altimperial a les ciutats romanes de Catalunya
Ada Cortés Vicente

«L’arquitectura privada és un camí excel·lent per a endinsar-se en la vida quotidiana i la realitat dels antics, per a aproximar-se a com es relacionaven, com menjaven, com dormien, com jugaven, com gaudien els nostres avantpassats [...]. És, doncs, l’arquitectura privada la que pot aportar el barem més aproximat del tipus de vida i cultura que es desenvolupava a les ciutats romanes en l’antiga Catalunya.» Així ho explica Ada Cortés, autora d’aquest estudi sobre l’arquitectura domèstica a les ciutats romanes de Catalunya en època tardorepublicana i altimperial. L’obra recull, sistematitza i estudia un conjunt important de documentació arqueològica complexa, per bé que fragmentària i desigual, que va des dels nombrosos exemplars de cases d’Empúries fins als quatre exemplars de Barcino, passant, entre altres, pel significatiu conjunt de Baetulo.

En total, hi ha seixanta-nou exemplars catalogats, que han permès a l’autora elaborar una tipologia de les cases. A més, estudia els centres urbans, analitza cada ciutat i se centra en la relació entre el conjunt de les cases que s’hi documenten i la topografia arqueològica, l’urbanisme i la trajectòria històrica de cadascuna. Tota aquesta informació dóna un context en el qual el conjunt de cases pren una dimensió integrada dins la problemàtica pròpia de cada jaciment.

Aquest llibre, coeditat per l’Institut d’Estudis Catalans i la Universitat Autònoma de Barcelona, s’insereix en el projecte internacional Tabula Imperii Romani (TIR) - Forma Orbis Romani (FOR), promogut per la Unió Acadèmica Internacional, i inicia les sèries paral·leles que la Comissió Internacional per a la TIR-FOR ha començat a impulsar a les diverses regions del món romà on es desenvolupa aquest projecte. L’IEC, responsable de la Forma Conventus Tarraconensis, inicia amb aquesta publicació la corresponent «Serie Studia Archaeologica», amb l’objectiu d’acollir estudis arqueològics que permetin aprofundir en el coneixement del nostre territori antic.

 

 

Piula aquesta notícia Facebook mail


Novetats bibliogràfiques

L'Arquitectura domèstica d'època tardorepublicana i altimperial a les ciutats romanes de Catalunya - Ada Cortés Vicente
 
 
Catalan Historical Review, número 7 - Secció Històrico-Arqueològica de l'IEC
 
 
‘Nomenclátor que comprende las poblaciones… de España (1860)’. Edició de la informació referida a les terres de parla catalana - Societat Catalana de Geografia
 
 

Butlletins anteriors

Pàgina principal de l'IEC

Institut d'Estudis Catalans. Carrer del Carme, 47; 08001 Barcelona.
Telèfon +34 932 701 620. Fax +34 932 701 180. comunicacio@iec.cat - Informació legal

Subscriure-us o Donar-vos de baixa