Número 181
novembre 2013
ISSN 2013-4630
Alta/baixa butlletí  Seguiu l'IEC a Twitter  facebook

Crisis frumentàries, iniciatives privades i polítiques públiques de proveïment a les ciutats catalanes durant la baixa edat mitjana
Secció Històrico-Arqueològica de l'IEC - Antoni Riera i Melis (coord.)

 

 

L’obra recull un conjunt d’articles fruit del programa de recerca de l’Institut «Escassetats, caresties, fams i mortaldats a Catalunya a l’edat mitjana: les crisis alimentàries i la seva gestió», iniciat l’any 2009. Els articles són reflexions sobre la cronologia i l’abast geogràfic de les crisis del cereal, les causes endògenes i exògenes que les van produir i els efectes econòmics, socials, polítics i mentals que van provocar.

Així, doncs, consta, primer, d’un vast pròleg en què el director del programa de recerca, el membre de la Secció Històrico-Arqueològica Antoni Riera i Melis, exposa informació de context sobre com la historiografia europea ha abordat al llarg del temps les escassetats, les caresties, les fams i les mortaldats, i planteja quina és la proposta científica elaborada en el marc del programa de recerca de l’IEC.

Tot seguit, s’inclouen tres grans blocs: «El mercat dels cereals a la Corona catalanoaragonesa. La gestió de les crisis alimentàries al segle XIII», a càrrec d’Antoni Riera i Melis; «Una dècada d’abastament frumentari a Barcelona. La contribució de la iniciativa privada en els anys setanta del segle XIV», per Montserrat Richou i Llimona i, finalment, «El pa de la Busca. Proveïment i consum de blat a Barcelona entre 1450 i 1462», per Pol Serrahima i Balius.

 

 

Piula aquesta notícia Facebook mail


Novetats bibliogràfiques

 
Catalan Social Sciences Review Issue 3 - Secció de Filosofia i Ciències Socials de l'IEC
 
 
Jaume Massó i Torrents i la modernitat, 1863-1943 : de L'Avenç a l'Institut d'Estudis Catalans - Secció Històrico-Arqueològica de l’IEC - Albert Balcells
 
 

 

Crisis frumentàries, iniciatives privades i polítiques públiques de proveïment a les ciutats catalanes durant la baixa edat mitjana - Secció Històrico-Arqueològica de l'IEC - Antoni Riera i Melis (coord.)
 
 

Butlletins anteriors

Pàgina principal de l'IEC

Institut d'Estudis Catalans. Carrer del Carme, 47; 08001 Barcelona.
Telèfon +34 932 701 620. Fax +34 932 701 180. comunicacio@iec.cat - Informació legal

Subscriure-us o Donar-vos de baixa