Número 243
gener
ISSN 2013-4630
Alta/baixa butlletí  Seguiu l'IEC a Twitter  facebook

Properes activitats

Sessió en memòria de Joan Antoni Solans i Huguet

Hi intervindran Joan Jofre i Torroella, president de la Reial Acadèmia de Ciències i Arts de Barcelona; Alícia Casals i Gelpí, presidenta de la Secció de Ciències i Tecnologia de l’Institut d’Estudis Catalans (IEC); Jaume Miranda i Canals, membre de la Secció de Ciències i Tecnologia de l’IEC; Josep Maria Carreras i Quilis, director de l’Àrea de Desenvolupament de Polítiques Urbanístiques (Àrea Metropolitana de Barcelona); Joan Roca i Albert, director del Museu d’Història de Barcelona (Ajuntament de Barcelona); Agustí Serra Monté, secretari d’Hàbitat Urbà i Territori (Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya); Juli Esteban Noguera, arquitecte urbanista del Col·legi d’Arquitectes de Catalunya, i Oriol Nel·lo i Colom, membre de la Secció de Filosofia i Ciències Socials de l’IEC.

La cloenda anirà a càrrec de Josep Muntañola i Thornberg, president de la Reial Acadèmia Catalana de Belles Arts de Sant Jordi; Joandomènec Ros i Aragonès, president de l’IEC, i Damià Calvet i Valera, conseller de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya.

Programa.

Organitzen l’acte el Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya, la Reial Acadèmia Catalana de Belles Arts de Sant Jordi, l’Àrea Metropolitana de Barcelona, el Col·legi d’Arquitectes de Catalunya, el Museu d’Història de Barcelona i l’IEC.

Dilluns 3 de febrer, a les 18.30 h, al Teatre Poliorama de Barcelona

 

Presentació de CATCAR: Patrimoni Digital al Servei de la Innovació Social

CATCAR és un projecte de cooperació transfronterera que posarà a l’abast de tothom la història de la Catalunya carolíngia a través d’una plataforma virtual en accés obert i llicència Creative Commons.

L’obertura de l’acte comptarà amb la intervenció de representants dels socis del projecte: Joandomènec Ros, president de l’Institut d’Estudis Catalans; Hermeline Malherbe, presidenta del Département des Pyrénées-Orientales; Bernard Fourcade, president de la Chambre de Commerce et d’Industrie des Pyrénées-Orientales i president de l’Institut Méditerranéen d’Études et Recherche en Informatique et Robotique; Mercè Puig, vicerectora d’Estudiants i Política Lingüística de la Universitat de Barcelona, i Martin Galinier, vicepresident de la Université de Perpignan Via Domitia i director del centre de recerca CRESEM.

Després de l’obertura s’explicaran els detalls del CATCAR i es presentaran projectes de cooperació transfronterera Nord-Sud que s’han portat a terme des del 2007, com el programa POCTEFA, marc del CATCAR. El discurs de cloenda anirà a càrrec de Josep Puigbert, director de la Casa de la Generalitat a Perpinyà, i de Xavier Bernard-Sans, director general de l’Euroregió Pirineus Mediterrània.

Programa.

Organitzen l’acte l’IEC amb cinc socis més: l’Institut Méditerranéen d’Études et Recherche en Informatique et Robotique (IMERIR), la Universitat de Barcelona (UB), Département des Pyrénées-Orientales (CD66), la Université de Perpignan Via Domitia (UPVD) i la Universitat de Lleida (UdL) com a soci associat.

Dimecres 5 de febrer, a partir de les 10 h, al Palau dels Reis de Mallorca, a Perpinyà

 

Sessió de recepció de Xavier Turon Barrera

Sessió de recepció de Xavier Turon Barrera com a membre numerari de la Secció de Ciències Biològiques, amb el discurs On som i on anem? L’estudi de la biodiversitat marina al segle XXI.

Dilluns 17 de febrer, a les 19 h, a la Sala Pere i Joan Coromines de l’IEC

 

III Congrés Internacional «Les ciutats mediterrànies»

La Mediterrània ha estat sempre un mar de persones i de ciutats. Cal conèixer aquesta dinàmica que s’ha anat adaptant al llarg dels segles a fi d’afrontar adientment els reptes presents. El moviment i el desplaçament de persones a la Mediterrània ha estat un tret característic de la zona, renovat permanentment al llarg de tota la història. Sens dubte, confrontar, en les ribes mediterrànies, l’envigoriment urbà de la protohistòria, els intercanvis del món clàssic, les confrontacions medievals, la mobilitat moderna i les problemàtiques actuals aportarà nova llum de conjunt. La present trobada vol, així, contribuir a assentar Barcelona com a seu de la reflexió sobre la Mediterrània. Es pretén resseguir el fil històric de la mobilitat i el desplaçament de persones a les ciutats mediterrànies, mitjançant la reunió d’especialistes internacionals destacats i, tot seguit, centrar-se en les taules rodones en què debatre obertament sobre les greus problemàtiques humanes que reclamen amb urgència la nostra atenció i la nostra actuació.

Programa.

Ho organitza l’Institut d’Estudis Catalans, la Unió Acadèmica Internacional, l’Institut Europeu de la Mediterrània (IEMed), MedCités, la Universitat de Lleida i l’Ajuntament de Barcelona.

El congrés tindrà lloc del 19 al 21 de febrer a la Sala Pere i Joan Coromines de l’IEC

Escut IEC

Consulteu totes les activitats del mes


Butlletins anteriors

Pàgina principal de l'IEC

Institut d'Estudis Catalans. Carrer del Carme, 47; 08001 Barcelona.
Telèfon +34 932 701 620. Fax +34 932 701 180. comunicacio@iec.cat - Informació legal

Subscriure-us o Donar-vos de baixa