Número 226
abril 2018
ISSN 2013-4630
Alta/baixa butlletí  Seguiu l'IEC a Twitter  facebook

Properes activitats

II Congrés de Biologia

Sis anys després del I Congrés Internacional de Biologia de Catalunya (CIBICAT), celebrat reeixidament amb motiu del centenari de la Societat Catalana de Biologia (SCB) (1912-2012), l’Institut d’Estudis Catalans acollirà el 3 i el 4 de maig la segona edició del Congrés de Biologia de l’SCB. El primer dia versarà sobre aqüicultura, biofísica i biologia del càncer, i el segon, sobre biologia del desenvolupament, biologia molecular i senyalització cel·lular i metabolisme.

Aquest congrés té per objectiu posar en contacte investigadors de diferents àrees de recerca de casa nostra i donar una visió de la recerca biològica que s’està fent als socis de l’SCB, als estudiants universitaris i de doctorat, i a la comunitat científica en general. A més, vol commemorar el 25è aniversari de les Jornades de la Secció de Biologia Molecular i el 30è aniversari de les Jornades de la Secció de Biologia del Desenvolupament, que durant molts anys es van dur a terme de manera conjunta.

L’organitzen les seccions d’Aqüicultura, de Biofísica, de Biologia del Càncer, de Biologia del Desenvolupament, de Biologia Molecular i de Senyalització Cel·lular i Metabolisme.

Podeu veure’n el pòster aquí.

3 de maig, a les 9 h, a les sales Prat de la Riba, Pere i Joan Coromines i Nicolau d’Olwer de l’Institut d’Estudis Catalans

 

Conferència: «Ensenyar a viure la poesia»

Segons la professora Laura Borràs, la poesia és molt millor que els llibres d’autoajuda. Però com podem encomanar a petits i grans la passió per la vida a través de la llengua i la poesia? La conferència «Ensenyar a viure la poesia», a càrrec de Laura Borràs, posarà llum a aquest tema.

Es farà en el marc de l’acte de lliurament del XXVIII Premi Joan Profitós d’Assaig Pedagògic. Aquest premi forma part dels Premis Sant Jordi de l’Institut d’Estudis Catalans i és convocat per la Societat Catalana de Pedagogia, la Fundació Joan Profitós i l’Escola Pia de Catalunya.

Organitzen l’acte la Societat Catalana de Pedagogia, la Fundació Joan Profitós i l’Escola Pia de Catalunya.

Cal confirmar l’assistència per mitjà d’aquest formulari d’inscripció.

Podeu veure la invitació aquí.

16 de maig, a les 19 h, a la Sala Pere i Joan Coromines de l’Institut d’Estudis Catalans

 

Presentació del llibre Diccionari filosòfic

L’Institut d’Estudis Catalans ha publicat el Diccionari filosòfic, la versió catalana del Philosophical Dictionary, de Mario Bunge, que ha estat traduït per Alfons Barceló, catedràtic de teoria econòmica a la Universitat de Barcelona. L’obra, que té el suport de la Xarxa Vives d’Universitats, forma part de la col·lecció «Projecte Scriptorium», que tradueix i publica en català manuals universitaris de referència. Es presentarà a l’IEC el 15 de maig.

Aquest Diccionari filosòfic és un compendi de conceptes, problemes, principis i teories de filosofia moderna. Lluny de ser neutral, assumeix un punt de vista humanista i cientista. Està redactat en un estil personal, senzill i clar, tot i que no sempre fàcil. Quant al contingut, presenta tesis originals i ben articulades, així com crítiques punyents dels punts de vista que l’autor jutja errats o estrafolaris. Pel que fa a l’extensió, la coherència, l’originalitat i la profunditat, val a dir que aquest llibre condensa una cosmovisió global i agosarada.

En la presentació del llibre intervindran Joandomènec Ros, president de l’IEC; Francesc Xavier Grau, vicepresident de la Xarxa Vives, i Alfons Barceló, traductor de l’obra.

Podeu veure la ressenya del llibre aquí.

15 de maig, a les 12.30 h, a la Sala Pere i Joan Coromines de l’Institut d’Estudis Catalans

 

XV Jornada de la SCATERM: «La terminologia de l’esport»

La Jornada inclourà tres ponències: «Fabra i l’esport», a càrrec de Jordi Mir; «La formació de la terminologia futbolística», a càrrec de Neus Faura, i «La terminologia dels esports olímpics», a càrrec d’Ester Bonet.

També hi haurà una taula rodona sobre les necessitats terminològiques en els mitjans de comunicació, en la qual participaran Joaquim M. Puyal, Jordi Robirosa, Josep Lluís Merlos, M. Amor Montané i Carolina Bastida. Clourà l’acte Joaquim M. Puyal.

L’organitza la Societat Catalana de Terminologia.

Cal inscriure-s’hi mitjançat aquest formulari

31 de maig, a les 9 h, a la Sala Nicolau d’Olwer de l’Institut d’Estudis Catalans

Escut IEC

Consulteu totes les activitats del mes


Butlletins anteriors

Pàgina principal de l'IEC

Institut d'Estudis Catalans. Carrer del Carme, 47; 08001 Barcelona.
Telèfon +34 932 701 620. Fax +34 932 701 180. comunicacio@iec.cat - Informació legal

Subscriure-us o Donar-vos de baixa