Número 180
octubre 2013

Alta/baixa butlletí  Seguiu l'IEC a Twitter  facebook

El web Corpus Literari Digital posa a l’abast del públic el patrimoni literari de Salvador Espriu

La veu de Salvador Espriu recitant Cementiri de Sinera, fitxes manuscrites de l’escriptor amb anotacions personals, els autògrafs i les primeres edicions de les seva obra narrativa, poètica, teatral i crítica són alguns exemples del material que recull el Corpus Literari Digital sobre el patrimoni literari d’Espriu. Aquest projecte, ideat i dirigit per Joan Ramon Veny i Jordi Malé, de la Càtedra Màrius Torres de la Universitat de Lleida, amb la col·laboració de l’Institut d’Estudis Catalans i la Institució de les Lletres Catalanes, es va presentar dilluns, 14 d’octubre, a la Sala Prat de la Riba de l’IEC, amb motiu de la celebració de l’Any Espriu. L’acte va ser presidit per Joandomènec Ros, president de l'IEC, i hi van participar Laura Borràs, directora de la Institució de les Lletres Catalanes, i Joan Ramon Veny, director de la Càtedra Màrius Torres de la Universitat de Lleida.

El Corpus Literari Digital és un projecte que pretén recuperar, preservar, estudiar i difondre el patrimoni literari català contemporani —entès com el gruix de docu¬ments (escrits, gràfics, sonors i audiovisuals) que testimonien l’existència dels monuments literaris—, i promoure’n l’estudi. Així, el Corpus recull documents autògrafs —manuscrits i mecanoscrits—, quaderns de notes i proves d’impressió, edicions originals, publicacions periòdiques, enregistra¬ments amb la veu dels escriptors i enregis¬traments audiovisuals amb la imatge dels escriptors. Aquesta tipologia fa que el Corpus s’estructuri en cinc seccions: Hemeroteca, Biblioteca, Manuscrits, Fonoteca i Videoteca. Cada secció conté un catàleg de consulta i hi ha un cercador general que permet accedir a la visualització o audició del document original.

Pel que fa al patrimoni literari de Salvador Espriu, s’han recuperat enregistraments amb la veu de l’escriptor dipositats a la Biblioteca del Congrés dels Estats Units, que formaven part de l’Archive of Hispanic Literature on Tape. S’han recuperat també totes les primeres edicions de les obres d’Espriu i la major part de les edicions publicades sota la seva supervisió. A més, s’ha recuperat el fons documental del Dr. Joan Colomines, destacat ac-tivista cultural de la postguerra, que incloïa enregistraments amb la veu d’Espriu (i altres escriptors) i també manuscrits, i s’han localitzat documents provinents de la censura franquista conservats a l’Arxiu General de l’Administració d’Alcalá de Henares. També s’han pogut recuperar els autògrafs de Salvador Espriu (manuscrits, mecanoscrits i proves d’impremta) que es conserven dins el fons històric d’Edicions 62 i que permeten resseguir el procés creador de l’escriptor, juntament amb els que es conserven en arxius personals i en biblioteques diverses.

La digitalització de tots aquests materials i la inclusió dins la base de dades del Corpus Literari Digital permet aplegar, centralitzar, preservar i fer accessible una gran part del patrimoni lite¬rari de Salvador Espriu (com també s’està fent, dins el mateix projecte, amb els de Carles Riba, Clementina Arderiu, J. V. Foix, Màrius Torres, Gabriel Ferrater i Narcís Oller, entre molts altres autors).

L'acte es pot veure a la videoteca de l'IEC

 Recull de premsa


 

Notícies

* Neix un nou instrument: la barítona

* L’Institut d'Estudis Catalans inaugura el curs 2013-2014

* El web Corpus Literari Digital posa a l’abast del públic el patrimoni literari de Salvador Espriu

* Les conseqüències de la batalla de Muret sobre la literatura, la llengua i la cultura centren un congrés a l’IEC

* L’IEC acull el II Simposi sobre l’Ensenyament de la Llengua i la Literatura Catalanes a la Secundària i a la Universitat

* Les jornades de la Secció Filològica de l’IEC a Santa Coloma de Farners commemoren el centenari de les Normes ortogràfiques

* Se celebra a l'IEC el primer simposi internacional sobre el menjar i l’alimentació en l’època medieval

* L’escriptora i lexicògrafa Joana Raspall és homenatjada, a l’IEC, en el marc dels actes pel seu centenari

* Acte d’homenatge a Mercè Durfort, membre de la Secció de Ciències Biològiques de l’IEC

* El biòleg Jordi Casanova presenta a l’IEC els darrers estudis sobre morfogènesi

* Una conferència de Xavier Dectot, director del Museu del Louvre-Lens, obre el curs 2013-2014 d’Amics de l’Art Romànic

* Màrius Serra reivindica l’ofici de traductor literari el Dia Internacional de la Traducció

* Mor Joan-Ferran Cabestany i Fort, membre de la Secció Històrico-Arqueològica de l’IEC


Butlletins anteriors

Pàgina principal de l'IEC

Institut d'Estudis Catalans. Carrer del Carme, 47; 08001 Barcelona.
Telèfon +34 932 701 620. Fax +34 932 701 180. comunicacio@iec.cat - Informació legal

Subscriure-us o Donar-vos de baixa