Número 174
abril 2013

Alta/baixa butlletí  Seguiu l'IEC a Twitter  facebook

Carles Boix i Montserrat Guibernau clouen el cicle Sobiranisme i drets de les nacions

La consolidació de la democràcia i el fet que Espanya no ha reconegut mai Catalunya com a nació ni ha donat resposta a la reivindicació de més autonomia són alguns dels motius que Montserrat Guibernau, catedràtica de Política en el Queen Mary College de la Universitat de Londres, va apuntar com a causes de l’increment de l’independentisme a Catalunya en la conferència que va oferir a l’IEC el 18 de març. Segons Guibernau, «si després del franquisme la majoria dels catalans pensaven que Catalunya podia sobreviure sense el propi estat, que Catalunya podia sobreviure dins d’Espanya, ara, el 2013, aquesta idea ha canviat per a la majoria de la població».

Per a Guibernau, Catalunya té dos grans reptes: fer front a la crisi econòmica i l’emancipació del país. Pel que fa a aquest darrer aspecte, va dir que sense voluntat política de canvi no es poden fer les transformacions i que cal desenvolupar una estratègia unitària, «sense caure en la picabaralla partidista i de matisos». «O anem plegats, o no farem res», va concloure.

La conferència de Montserrat Guibernau va tancar el cicle Sobirania i drets de les nacions, organitzat per l’IEC. Uns quants dies abans, l’11 de març, Carles Boix, professor de política i afers públics de la Universitat de Princeton, va parlar també sobre sobiranisme nacional. Per a Boix, la independència econòmica de Catalunya no és un problema, la qüestió està en la política, en l’encaix de Catalunya amb l’exterior, sobretot amb la Unió Europea (UE). Carles Boix, tot i reconèixer que la independència «és la solució» després d’haver passat pel reformisme liberal, l’autonomisme i el federalisme, va alertar que la Unió Europea és «l’Europa dels estats, és la Unió al servei dels estats, i això Espanya ho sap». El professor de Princeton va afirmar que la reconciliació entre Catalunya i la Unió Europea té un problema, però també va apuntar que «hi ha vida fora de la UE».

El cicle Sobirania i drets de les nacions es va inaugurar el 22 d’octubre de 2012 amb la conferència «Drets i sobirania a l’època contemporània», a càrrec de Samuel Moyn, de la Universitat de Colúmbia (Estats Units). El 12 de novembre, Manuel Cruz Rodríguez, catedràtic de Filosofia Contemporània de la Universitat de Barcelona, va oferir la conferència «Qui decideix realment? A propòsit de la naturalesa del jo». El 14 de gener, Joan Subirats, responsable del programa de doctorat de l’Institut de Govern i Polítiques Públiques i catedràtic de Ciència Política de la Universitat Autònoma de Barcelona, va parlar sobre «Sobirania al segle XXI. És possible? Té sentit?». Aquestes conferències es poden veure a l’espai Sobirania i drets de les nacions de l’IEC.
 

L'Entrevista 3/24 a Montserrat Guibernau

Notícies

* Les claus de la gestió de la informació científica

* Montserrat Aguadé, catedràtica de Genètica, nova membre numerària de la Secció de Ciències Biològiques de l’IEC

* El 10 de juny, eleccions a la Presidència de l’Institut d'Estudis Catalans

* Carles Boix i Montserrat Guibernau clouen el cicle Sobiranisme i drets de les nacions

* L’Aula Carles Riba estrena nova etapa sota els auspicis de la Universitat de Barcelona i l’Institut d’Estudis Catalans

* «Un passatge entre Plató i Montaigne», discurs de recepció de Jaume Casals com a membre numerari de la Secció de Filosofia i Ciències Socials

* Mor l’urbanista i membre de l’IEC Manuel Ribas i Piera, un dels recuperadors de l’urbanisme modern a Catalunya

* El pensament econòmic d’Ernest Lluch centra una jornada a l’IEC

* Mor Antoni M. Correig, fundador del Laboratori d’Estudis Geofísics Eduard Fontserè de l’Institut d’Estudis Catalans

* Prop de vint mil estudiants de secundària i batxillerat catalans participen en la XVIII Prova Cangur de Matemàtiques

* La Societat Catalana de Física lliura els Premis per als Treballs de Recerca de Batxillerat de Física 2012

* L’IEC commemora el Dia Mundial de les Dones amb una jornada dedicada al diàleg entre les ciències i les humanitats


Butlletins anteriors

Pàgina principal de l'IEC

Institut d'Estudis Catalans. Carrer del Carme, 47; 08001 Barcelona.
Telèfon +34 932 701 620. Fax +34 932 701 180. comunicacio@iec.cat - Informació legal

Subscriure-us o Donar-vos de baixa