Número 238
juny 2019

Alta/baixa butlletí  Seguiu l'IEC a Twitter  facebook

Martina Camiade Boyer parla de la cooperació transfronterera en el seu discurs de recepció com a membre corresponent de la Secció de Filosofia i Ciències Socials

El dia 5 de juny es va celebrar la sessió de recepció de Martina Camiade Boyer com a membre corresponent de la Secció de Filosofia i Ciències Socials. El discurs portava per títol Practicar la cooperació transfronterera, pensar la frontera.

Joandomènec Ros, president de l’Institut d’Estudis Catalans (IEC) i Maria Corominas, presidenta de la Secció de Filosofia i Ciències Socials, van obrir la sessió. Ros va destacar de Camiade que, com a membre de l’IEC, a banda de fer recerca també «ens fa treballar a tots». Ros també va remarcar el mèrit de Camiade de posar «en contacte persones i entitats a un cantó i a l’altre de les fronteres polítiques». 

Per la seva banda, Maria Corominas va explicar que Camiade va ingressar com a membre corresponent adscrita a la Secció de Filosofia i Ciències Socials l’any 2016 i que «des del primer dia hi té una participació molt activa». 

Corominas va cedir la paraula a Martina Camiade Boyer, qui va començar el seu discurs comentant que «el segell de la història marca l’especificitat i l’originalitat dels territoris transfronterers. El Tractat dels Pirineus, firmat el 1659 a l’illa dels Faisans, segella la pau entre França i Espanya i estableix la frontera. És una de les fronteres europees més antigues entre dos estats. Una part de la Cerdanya i tot el Rosselló i el Conflent, antics comtats catalans, són annexats al territori francès.» Més endavant, Camiade va afirmar que «abans del Tractat dels Pirineus i malgrat els nombrosos conflictes entre els reialmes de França i Espanya, les relacions econòmiques i humanes no es van aturar mai. És sobretot la constitució dels estats nació francès i espanyol el que va transformar aquesta cadena (geològica) en una fissura que separa aquest territori en dos vessants.»

Després, Joan Becat i Rajaut, membre emèrit de la Secció, va exposar els aspectes més destacats de l’experiència de Camiade i va explicar que «la candidatura de la doctora Martina Camiade Boyer com a membre corresponent de la Secció de Filosofia i Ciències Socials de l’IEC va ser proposada per l’enyorat Josep M. Muntaner, per Josep-Maria Terricabras, per Josep González-Agàpito i per mi mateix».

Martina Camiade Boyer és catedràtica en estudis catalans a la Universitat de Perpinyà, on ha dirigit l’Institut Franco-Català Transfronterer (2011-2013) i l’Institut Catalan de Recherche en Sciences Sociales (ICRESS). És titular de la prime d’excellence scientifique; va ser membre del Consell Nacional de les Universitats a París i experta de l’Agence Nationale de la Recherche (ANR).

Des de l’any 2000 s’ha especialitzat en temes transfronterers, tant pel que fa a la frontera catalana com al conjunt d’Europa. És també experta de la Unió Europea en qüestions transfrontereres i ha efectuat missions a l’Europa de l’Est, als Balcans i al Carib. 

Entre les seves publicacions destaquen obres com La casa en la comunitat andorrana del segle XVII al segle XIX (2001) i L’Albera: un territori entre paisatge i límit al llarg dels temps (2006).
 
Des del 2016 és delegada del president de l’IEC a Perpinyà.

Notícies

* Commemoració del centenari de Ferran Sunyer i Balaguer

* El primer catàleg de totes les monedes de l’edat antiga a la península Ibèrica es presenta a l’IEC

* Dolors Bramon, Jordi Casassas, Joan Egea i Carles Viver passen a formar part de l’IEC com a membres numeraris

* L’IEC signa un acord de col·laboració entre les institucions culturals del Raval

* L’Institut dóna suport a la campanya «Cuina catalana, patrimoni de la humanitat: candidatura UNESCO 2013»

* Es crea el primer rànquing que permetrà analitzar l’evolució de les audiències dels mitjans digitals en català

* L’exposició «El Carxe, territori de frontera» es pot visitar a l'IEC fins al 15 de març

* L’IEC ret homenatge a Maria Aurèlia Capmany

* L’IEC recorda la figura de Joan Solà a Palma

* Joves investigadors dels Països Catalans comparteixen experiències a Palma

* Es lliuren a l’IEC els premis de la II Olimpíada de Biologia


Butlletins anteriors

Pàgina principal de l'IEC

Institut d'Estudis Catalans. Carrer del Carme, 47; 08001 Barcelona.
Telèfon +34 932 701 620. Fax +34 932 701 180. comunicacio@iec.cat - Informació legal

Subscriure-us o Donar-vos de baixa