Número 235
març 2019

Alta/baixa butlletí  Seguiu l'IEC a Twitter  facebook

Es presenta a l’IEC el llibre Pompeu Fabra. Vida i obra en imatges

El 18 de març es va presentar a la Sala Prat de la Riba de l’Institut d’Estudis Catalans el llibre Pompeu Fabra. Vida i obra en imatges, de David Paloma i Jordi Manent, i editat per Editorial Base.

Va obrir l’acte Joandomènec Ros, president de l’Institut d’Estudis Catalans, que va destacar la gran tasca duta a terme per part dels autors, perquè «malgrat la importància del mestre Fabra, per l’època en què va viure, la fotografia no era una cosa tan habitual com ho va ser posteriorment i, per tant, trobar fotografies de Fabra als despatxos, fent excursions o amb personalitats de l’època segur que no ha estat gens fàcil».

Després van intervenir els autors de l’obra, David Paloma i Jordi Manent. Paloma va parlar sobre l’estructura del llibre i va explicar que l’àlbum de Fabra conté «gairebé cinc-centes fotografies, dedicat a una figura excelsa de la cultura catalana i de la nostra llengua. Un àlbum com tenen Francesc Macià, J. V. Foix, Joan Coromines, Lluís Companys, Mercè Rodoreda, i a partir d’ara també Pompeu Fabra». 

David Paloma va destacar que els autors estan contents d’aplegar «per primera vegada en un sol volum el 95 % de les fotografies que existeixen sobre Pompeu Fabra de les quals es té notícia, i força d’elles són inèdites». Seguidament va explicar que l’obra s’estructura en cinc capítols, que són «La vida», «Un lingüista genial i proactiu», «L’obra», «Biografies i retrats» i «El país honora Fabra».

Jordi Manent va explicar l’apartat de les imatges i va destacar «la generositat amb què en David i jo ens hem trobat a l’hora de dur a terme l’àlbum Fabra. Generositat no només per les institucions que hi col·laboren, sinó també de ninotaires que han dibuixat Fabra, de familiars i amics de fotògrafs que ens han cedit fotografies de Fabra, així com diversos estudiosos fabrians que ens han ajudat amb algunes informacions».

Manent també va donar a conèixer algunes dades del procés d’elaboració de l’obra. Per dur-la a terme es van consultar quaranta arxius, a més de trenta-cinc revistes i diaris, la majoria ja extingits. «El llibre conté gairebé cinc-centes fotografies, en dues-centes vint-i-cinc de les quals hi surt Fabra i d’aquestes prop d’un centenar són inèdites o desconegudes. També hem reproduït setanta dibuixos de diversos ninotaires i pintors. La resta de fotografies corresponen a domicilis del lingüista, fotografies de l’entorn o documents, institucions, portades de llibres...», va concloure. 

Per la seva banda Ester Franquesa, directora general de Política Lingüística de la Generalitat de Catalunya, va començar la seva intervenció assegurant que l’Any Fabra no s’ha acabat. «El govern de la Generalitat va decidir que el 2018 es dedicaria a la memòria de Fabra per commemorar el 150è aniversari del seu naixement, per recordar el seu prestigi intel·lectual, per la seva obra i per l’exemplaritat de la seva vida. Així, el 2018 es va commemorar l’Any Fabra. Tot el país en ple ha respost; ara s’està preparant una memòria visual i es veurà que l’Any Fabra ha estat molt fructífer. Tindrem Any Fabra durant temps», va afirmar.

Franquesa també va fer un repàs de tot el que ha significat l’Any Fabra arreu de les terres de parla catalana, com ara «els més de set-cents actes de tota mena, rutes fabrianes, exposicions, conferències, articles, cantates... Amb tot, es volia fer conèixer el talent indiscutible de Fabra i el seu esforç incansable al servei del país per posar en ordre una llengua desmanegada, supeditada enormement al castellà, i d’estar reclosa en àmbits familiars i foragitada de tot entorn formal. Fabra va transformar aquella llengua en una llengua moderna, nacional, universal. I mereixia que el país sencer li retés homenatge» va afirmar, tot destacant que la finalitat del mestre Fabra «era que la llengua pogués ser utilitzada per a tot i per tothom».

Podeu comprar el llibre aquí i podeu veure el vídeo de l'acte aquí.

Piula aquesta notícia Facebook mail


Notícies

* Commemoració del centenari de Ferran Sunyer i Balaguer

* El primer catàleg de totes les monedes de l’edat antiga a la península Ibèrica es presenta a l’IEC

* Dolors Bramon, Jordi Casassas, Joan Egea i Carles Viver passen a formar part de l’IEC com a membres numeraris

* L’IEC signa un acord de col·laboració entre les institucions culturals del Raval

* L’Institut dóna suport a la campanya «Cuina catalana, patrimoni de la humanitat: candidatura UNESCO 2013»

* Es crea el primer rànquing que permetrà analitzar l’evolució de les audiències dels mitjans digitals en català

* L’exposició «El Carxe, territori de frontera» es pot visitar a l'IEC fins al 15 de març

* L’IEC ret homenatge a Maria Aurèlia Capmany

* L’IEC recorda la figura de Joan Solà a Palma

* Joves investigadors dels Països Catalans comparteixen experiències a Palma

* Es lliuren a l’IEC els premis de la II Olimpíada de Biologia


Butlletins anteriors

Pàgina principal de l'IEC

Institut d'Estudis Catalans. Carrer del Carme, 47; 08001 Barcelona.
Telèfon +34 932 701 620. Fax +34 932 701 180. comunicacio@iec.cat - Informació legal

Subscriure-us o Donar-vos de baixa