Número 234
gener 2019

Alta/baixa butlletí  Seguiu l'IEC a Twitter  facebook

Presentació de l’Any Internacional de la Taula Periòdica dels Elements Químics

L’Assemblea General de les Nacions Unides (ONU) ha proclamat el 2019 Any Internacional de la Taula Periòdica dels Elements Químics (AITP 2019), amb l’objectiu de celebrar la gènesi i el desenvolupament de la taula periòdica des del descobriment del sistema periòdic de Dmitri Mendeléiev, ara fa cent cinquanta anys. Amb aquesta celebració es pretén, també, donar a conèixer el paper de la química en la recerca de solucions a reptes mundials, com ara el desenvolupament sostenible, el futur d’una energia neta, l’alimentació o la salut.

La roda de premsa de presentació de l’Any Internacional de la Taula Periòdica dels Elements Químics, organitzada per la Societat Catalana de Química, filial de l’IEC, es va fer el dimecres 30 de gener i hi van intervenir Joandomènec Ros, president de l’IEC, i Carles Bo, president de la Societat Catalana de Química. L’Institut d’Estudis Catalans i la Societat Catalana de Química són les entitats impulsores de les activitats i publicacions programades, juntament amb universitats, centres de recerca i el sector químic empresarial.

Ros va destacar que «Mendeléiev va saber organitzar el que se sabia llavors dels diferents elements; la taula periòdica té visió de conjunt d’una cosa complexa com són els diferents elements».

Per la seva banda, Carles Bo va mostrar la importància de la química com a motor de progrés i el repte de «seguir divulgant la tasca del seu teixit científic i empresarial per continuar atraient els joves talents». Bo, a més, va destacar que les celebracions d’aquest any «han de servir per a mostrar a la societat la importància de la química en molts fronts, tant en el descobriment de nous materials com en noves maneres de fer les coses, en camps com la salut, el medi ambient, l’energia, l’educació o l’agricultura».

Catalunya és el hub químic més gran del sud d’Europa, ja que compta amb un sector químic potent, desenvolupat i internacional. L’any 2017, Catalunya tenia 758 empreses químiques, el 3,4 % del total de les empreses industrials catalanes i el 27 % del total de les empreses químiques a Espanya. És el segon sector líder a Catalunya, amb un 13 % de la facturació total, i amb un 45,7 % de la facturació total a l’Estat. A més, les exportacions del sector químic català han representat, en l’última dècada, el 49,3 % de les exportacions químiques espanyoles i quasi un 17 % del total de les exportacions catalanes.

Durant l’any estan previstos diversos actes arreu de Catalunya. L’acte inaugural es farà el 5 de febrer a l’Institut del Teatre, i la cloenda, el 14 de novembre a l’Auditori de Tarragona. Durant l’any, a totes les províncies catalanes es faran activitats adreçades a diferents col·lectius, com estudiants de batxillerat i públic en general. Entitats de diversa índole se sumaran a la celebració de l’Any Internacional de la Taula Periòdica dels Elements Químics i organitzaran diferents activitats que podreu consultar al web de l’AITP. 

 

 * Podeu descarregar el dossier de premsa amb tota la informació detallada dels actes organitzats per a commemorar l’Any Internacional de la Taula Periòdica dels Elements Químics: www.iec.cat/comunicacio_iec/Dossier-AITPdef2_corr.pdf

Piula aquesta notícia Facebook mail


Notícies

* Commemoració del centenari de Ferran Sunyer i Balaguer

* El primer catàleg de totes les monedes de l’edat antiga a la península Ibèrica es presenta a l’IEC

* Dolors Bramon, Jordi Casassas, Joan Egea i Carles Viver passen a formar part de l’IEC com a membres numeraris

* L’IEC signa un acord de col·laboració entre les institucions culturals del Raval

* L’Institut dóna suport a la campanya «Cuina catalana, patrimoni de la humanitat: candidatura UNESCO 2013»

* Es crea el primer rànquing que permetrà analitzar l’evolució de les audiències dels mitjans digitals en català

* L’exposició «El Carxe, territori de frontera» es pot visitar a l'IEC fins al 15 de març

* L’IEC ret homenatge a Maria Aurèlia Capmany

* L’IEC recorda la figura de Joan Solà a Palma

* Joves investigadors dels Països Catalans comparteixen experiències a Palma

* Es lliuren a l’IEC els premis de la II Olimpíada de Biologia


Butlletins anteriors

Pàgina principal de l'IEC

Institut d'Estudis Catalans. Carrer del Carme, 47; 08001 Barcelona.
Telèfon +34 932 701 620. Fax +34 932 701 180. comunicacio@iec.cat - Informació legal

Subscriure-us o Donar-vos de baixa