Número 234
gener 2019

Alta/baixa butlletí  Seguiu l'IEC a Twitter  facebook

Presentació del monogràfic dedicat a Pompeu Fabra de la Revista de Catalunya

El dimarts 15 de gener es va presentar, a la Sala Prat de la Riba de l’IEC, el monogràfic que la Revista de Catalunya ha dedicat a Pompeu Fabra. 

En l’acte hi van intervenir el president de l’IEC, Joandomènec Ros; la directora general de Política Lingüística de la Generalitat, Ester Franquesa; el director de la Revista de Catalunya, Agustí Pons; la membre de l’executiva de la Plataforma per la Llengua Rosa de les Neus Marco, i els coordinadors del llibre, Lluís Duran i Jordi Manent.

Joandomènec Ros va inaugurar la presentació comentant que «l’Any Fabra ha estat curull d’activitats, conferències, presentacions, llibres... I ens ha servit per a, entre altres coses, descobrir no només el filòleg, no només el seny ordenador de la llengua catalana, sinó també per a descobrir el patriota». Ros va fer incís en el fet que «és molt adient que la Revista de Catalunya presenti aquest llibre, ja que la revista té un pedigrí notable, i aquest monogràfic de la revista n’és un bon exemple».

Lluís Duran va iniciar el seu parlament destacant que «un dels objectius de l’Any Fabra era treure Fabra de l’acadèmia i acostar-lo al carrer, mostrar la seva faceta cívica, que, possiblement, havia quedat a l’ombra de la seva gran faceta de gramàtic. I aquest és l’objectiu del volum que presentem».

Jordi Manent, per la seva banda, va explicar que «quan els coordinadors del llibre es van plantejar dedicar un volum a la figura de Pompeu Fabra, abans ens vam preguntar si tenia sentit fer-lo, perquè, com és sabut, la figura i obra del mestre ha estat molt estudiada. La resposta va ser afirmativa, atès que encara hi ha força aspectes d’ell que són ignots. I sobretot calia focalitzar els esforços en el Fabra més cívic, ja que el lingüista i gramàtic ha estat molt estudiat».  

Agustí Pons va mostrar-se satisfet pel monogràfic sobre Pompeu Fabra, ja que «és un treball excel·lent. Volums com el que avui presentem són un exemple del que fem i del que volem fer a la Revista de Catalunya. Volem ser capaços de confegir una revista de continguts exigents però de lectura fàcil, arrelada en un sentit nacional però oberta als corrents intel·lectuals, socials i estètics més actuals. Que s’ocupi de la història però també del present, i que projecti un futur sense falses il·lusions però on el pessimisme no hi tingui cabuda».

Pons, a més, va destacar «la modernitat que desprèn la figura de Pompeu Fabra i que impregna, a més de la seva obra, tot el moviment catalanista des de finals del segle XIX fins a l’any 1936».

Ester Franquesa, per la seva banda, va destacar que «quan es va decidir, des del Govern de la Generalitat, commemorar el cent cinquantè aniversari del naixement de Pompeu Fabra va ser per honorar-lo, per donar a conèixer més profundament qui era Fabra i la seva obra, i també per enfortir la llengua pròpia d’aquest país. Fabra, sens dubte, mereix ser recordat pel prestigi intel·lectual, per la seva obra i per l’exemplaritat de la seva vida, qüestions que aquest monogràfic recull. Sense Fabra no seríem qui som».

Franquesa, a més, va destacar que «aquest monogràfic ens explica el talent indiscutible de Fabra, un talent que va posar al servei del país, mostrant l’aspecte polític i cívic indissoluble de la dedicació lingüística del mestre».

 

Piula aquesta notícia Facebook mail


Notícies

* Commemoració del centenari de Ferran Sunyer i Balaguer

* El primer catàleg de totes les monedes de l’edat antiga a la península Ibèrica es presenta a l’IEC

* Dolors Bramon, Jordi Casassas, Joan Egea i Carles Viver passen a formar part de l’IEC com a membres numeraris

* L’IEC signa un acord de col·laboració entre les institucions culturals del Raval

* L’Institut dóna suport a la campanya «Cuina catalana, patrimoni de la humanitat: candidatura UNESCO 2013»

* Es crea el primer rànquing que permetrà analitzar l’evolució de les audiències dels mitjans digitals en català

* L’exposició «El Carxe, territori de frontera» es pot visitar a l'IEC fins al 15 de març

* L’IEC ret homenatge a Maria Aurèlia Capmany

* L’IEC recorda la figura de Joan Solà a Palma

* Joves investigadors dels Països Catalans comparteixen experiències a Palma

* Es lliuren a l’IEC els premis de la II Olimpíada de Biologia


Butlletins anteriors

Pàgina principal de l'IEC

Institut d'Estudis Catalans. Carrer del Carme, 47; 08001 Barcelona.
Telèfon +34 932 701 620. Fax +34 932 701 180. comunicacio@iec.cat - Informació legal

Subscriure-us o Donar-vos de baixa