Número 234
gener 2019

Alta/baixa butlletí  Seguiu l'IEC a Twitter  facebook

La Gramàtica essencial de la llengua catalana, una obra en línia que facilita l’accés a la normativa gramatical

Després de la publicació de la Gramàtica de la llengua catalana, l’any 2016, l’Institut d’Estudis Catalans ha presentat la Gramàtica essencial de la llengua catalana (GEIEC), una versió reduïda i en línia que té per objectiu fer accessible a un públic ampli la normativa gramatical. Aquesta gramàtica en línia de l’IEC es pot consultar a l’adreça https://geiec.iec.cat.

La Gramàtica essencial de la llengua catalana (GEIEC), que es va presentar el 17 de gener de 2019 a la Sala Prat de la Riba de l’IEC, forma part del conjunt de gramàtiques institucionals de l’Institut d’Estudis Catalans, que parteix de la Gramàtica de la llengua catalana (2016) i que es completarà amb la Gramàtica bàsica i d’ús de la llengua catalana.

La Gramàtica essencial està dissenyada per a la consulta en línia i té un to expositiu semblant al de la Gramàtica de la llengua catalana. Està estructurada en trenta-dos capítols i la consulta es pot fer a través del sumari, dels quadres resum o del glossari. Les explicacions s’organitzen al voltant de 245 quadres resum, els quals permeten anar ràpidament al contingut concret que se cerca. Com a elements de suport, inclou també un glossari en línia (amb 568 termes definits i exemplificats), que resol dubtes terminològics durant la consulta, i remissions internes i externes a la Gramàtica de la llengua catalana (GIEC) i a l’Ortografia catalana (OIEC).

La presentació va ser a càrrec de Joandomènec Ros, president de l’IEC; Teresa Cabré, presidenta de la Secció Filològica de l’IEC, i Maria Josep Cuenca, membre de la Secció Filològica i directora del projecte.

El president de l’IEC va destacar que «aquesta gramàtica, simplificada i més accessible, aproxima la gramàtica normativa al lector», un objectiu que va reiterar la presidenta de la Secció Filològica, que va qualificar l’obra normativa de l’IEC com la «Santíssima Trinitat». M. Teresa Cabré va explicar que hi ha una única doctrina gramatical, que es presenta en tres recursos concrets de consulta: la Gramàtica de la llengua catalana, on es troba la doctrina, descriptiva i normativa; la Gramàtica essencial, que facilita la consulta d’aquesta doctrina, i la Gramàtica bàsica i d’ús, que serà una reducció, que prioritzarà els conceptes orientatius, destinada al gran públic.

Maria Josep Cuenca va presentar el contingut i l’organització de la Gramàtica essencial de la llengua catalana, així com el funcionament de la plataforma de consulta, i va anunciar que «properament s’inclouran àudios amb exemples d’aquells casos en què és rellevant sentir com es pronuncia una paraula o una oració».


Podeu descarregar el dossier informatiu Què és la Gramàtica essencial de la llengua catalana?, amb més informació sobre l’obra, l’estructura i el contingut.

Piula aquesta notícia Facebook mail


Notícies

* Commemoració del centenari de Ferran Sunyer i Balaguer

* El primer catàleg de totes les monedes de l’edat antiga a la península Ibèrica es presenta a l’IEC

* Dolors Bramon, Jordi Casassas, Joan Egea i Carles Viver passen a formar part de l’IEC com a membres numeraris

* L’IEC signa un acord de col·laboració entre les institucions culturals del Raval

* L’Institut dóna suport a la campanya «Cuina catalana, patrimoni de la humanitat: candidatura UNESCO 2013»

* Es crea el primer rànquing que permetrà analitzar l’evolució de les audiències dels mitjans digitals en català

* L’exposició «El Carxe, territori de frontera» es pot visitar a l'IEC fins al 15 de març

* L’IEC ret homenatge a Maria Aurèlia Capmany

* L’IEC recorda la figura de Joan Solà a Palma

* Joves investigadors dels Països Catalans comparteixen experiències a Palma

* Es lliuren a l’IEC els premis de la II Olimpíada de Biologia


Butlletins anteriors

Pàgina principal de l'IEC

Institut d'Estudis Catalans. Carrer del Carme, 47; 08001 Barcelona.
Telèfon +34 932 701 620. Fax +34 932 701 180. comunicacio@iec.cat - Informació legal

Subscriure-us o Donar-vos de baixa