Número 225
març 2018

Alta/baixa butlletí  Seguiu l'IEC a Twitter  facebook

Una mirada transversal a l’alimentació

Durant sis mesos, les acadèmies de Catalunya han reflexionat al voltant de l’alimentació des de diferents àrees del coneixement, d’una manera transversal i multidisciplinària. Un cicle de conferències, promogut enguany per l’Institut d’Estudis Catalans, ha permès abordar els aliments, des de la producció i fins al consum, així com l’impacte social, econòmic i ambiental que produeixen. Un tema tan ampli com versàtil.

Joandomènec Ros, catedràtic emèrit d’ecologia de la Universitat de Barcelona i president de l’Institut d’Estudis Catalans, va cloure el 22 de març el cicle que les acadèmies de Catalunya han dedicat a Els aliments. Amb la conferència «El frau més gran de la història», Ros va analitzar l’impacte que l’activitat agrària i ramadera té per a la humanitat i, especialment, per al medi ambient. «L’agricultura ha estat una de les grans revolucions de la humanitat. Però al costat dels aspectes positius també hi ha els negatius», va afirmar Joandomènec Ros, que va assenyalar que «l’agricultura ens ha dut al cim de la civilització», però que «s’ha hagut de pagar un preu car», amb referència a la pèrdua de qualitat dels aliments, les conseqüències ambientals de la degradació i erosió dels sòls i la desforestació, la pèrdua de biodiversitat, l’ús excessiu de recursos naturals com l’aigua i els efectes nocius de plaguicides, entre altres qüestions.

El cicle, que es va iniciar a l’octubre, ha inclòs deu sessions que han permès pensar com es comprèn l’alimentació dins del nostre entorn, amb un fort component lligat al territori i la història, i reflexionar sobre les tendències alimentàries, la generació d’idees falses respecte als aliments i les conseqüències d’aquests pensaments per a la nostra salut.

Jordi Sales-Salvadó, director del Centre Català de la Nutrició de l’IEC (CCNIEC) i responsable de compilar totes les ponències, que seran publicades, fa balanç i afirma que «les sessions pretenien oferir informació actualitzada, sobretot no esbiaixada per altres interessos, i ben evidenciada, sobre controvèrsies candents en l’alimentació; tema que, com és sabut, és extremament susceptible de ser manipulat i ben servit fins i tot als més avesats en la matèria». Per a Sales-Salvadó, «s’ha demostrat que les diferents branques, no sempre directament relacionades amb l’alimentació, poden integrar-se i aportar continguts des de perspectives que no acostumen a considerar».

El director del CCNIEC ressalta que «l’objectiu general de qualsevol conferència no hauria de ser només transmetre informació, sinó incitar a la reflexió, generar debat i formular preguntes», i, segons explica, «això és quelcom que sí que s’ha reflectit en dubtes curiosos, contraposició d’arguments als ponents o entre la mateixa audiència, que compartia discrepàncies i creava la seva pròpia discussió oberta a tothom».

De totes les sessions celebrades, l’Associació Catalana de Ciències de l’Alimentació, societat filial de l’IEC, va organitzar el 31 d’octubre passat la jornada «Menjar amb por? Trencant mites». L’objectiu era tractar mites presents en la nostra societat entorn dels aliments i l’alimentació, derivats d’una visió emocional i no científica sobre les característiques dels aliments i els efectesque tenen en l’organisme. També, abordar les repercussions negatives que moltes creences i pors injustificades sobre el que mengem tenen en la salut individual i col·lectiva.

D’altra banda, el 29 de novembre es va celebrar a l’IEC la IV Jornada Mengem Sa: «Dietes o modes?», organitzada per les societats filials Institució Catalana d’Estudis Agraris i Associació Catalana de Ciències de l’Alimentació, en què es va debatre sobre els problemes nutricionals, els problemes de divulgació i els missatges pseudocientífics o no prou contrastats.

El 2 de març, Lluís Serra, del CCNIEC, va oferir a l’IEC la conferència «És sostenible la nostra alimentació?».

El cicle de conferències Els aliments és el segon organitzat conjuntament per les acadèmies de Catalunya (el primer es va dedicar, el curs passat, a l’aigua). Ha estat promogut per l’Institut d’Estudis Catalans, amb la col·laboració de la Reial Acadèmia de Bones Lletres de Barcelona, l’Acadèmia Catalana de Gastronomia i Nutrició, la Reial Acadèmia de Medicina de Catalunya, l’Acadèmia de Ciències Veterinàries de Catalunya, la Reial Acadèmia Europea de Doctors, la Reial Acadèmia de Farmàcia de Catalunya, la Reial Acadèmia de Ciències i Arts de Barcelona, l’Associació Catalana de Ciències de l’Alimentació i la Institució Catalana d’Estudis Agraris, societats filials de l’IEC, i el Centre Català de la Nutrició de l’Institut d’Estudis Catalans.

Vídeo de la conferència «El frau més gran de la història», de Jonadomènec Ros

Notícies

* Una mirada transversal a l’alimentació

* L'Institut d'Estudis Catalans ret homenatge a Pere Verdaguer

* Es presenta la novel·la gràfica Pompeu Fabra. L’aventura de la llengua

* Es presenta el llibre Els cereals i el pa en els països de llengua catalana a la baixa edat mitjana

* Més de cent deu mil alumnes catalans van participar en la Prova Cangur de Matemàtiques 2018

* L'IEC signa un conveni de col·laboració amb l’Associació Cultural del Matarranya

* Rafael de la Torre Boronat fa donació del seu fons a l’Institut d’Estudis Catalans

* L’IEC commemora del Dia Internacional de les Dones

* Es lliuren els premis de la Societat Catalana de Física

* L’IEC acull la presentació del llibre d’estil de La Vanguardia


Butlletins anteriors

Pàgina principal de l'IEC

Institut d'Estudis Catalans. Carrer del Carme, 47; 08001 Barcelona.
Telèfon +34 932 701 620. Fax +34 932 701 180. comunicacio@iec.cat - Informació legal

Subscriure-us o Donar-vos de baixa