Número 222
desembre 2017

Alta/baixa butlletí  Seguiu l'IEC a Twitter  facebook

Neologisme de l’any 2017

L’Observatori de Neologia (OBNEO) de la Universitat Pompeu Fabra i l’Institut d’Estudis Catalans (IEC) fan una crida oberta a participar en la tria del neologisme de l’any 2017, en la línia d’iniciatives anàlogues que duen a terme diverses institucions, editorials i diaris per a nombroses llengües. S’entén per neologisme una paraula que es fa servir en el dia a dia i que, o bé no està inclosa en el Diccionari de la llengua catalana, o bé sí que hi és, però amb un significat diferent. El mot guanyador serà candidat a formar part del diccionari normatiu.

 

En el cas del català, aquesta iniciativa ja ha arribat a la quarta edició: el neologisme de l’any 2014 va ser el mot estelada, el del 2015 va ser dron i el del 2016, vegà -ana. En tots els casos, la Secció Filològica de l’IEC va decidir incorporar al diccionari normatiu el neologisme guanyador, i també aquest any la paraula que guanyi la votació serà candidata a formar-ne part.

Les entitats organitzadores han triat els deu neologismes següents per a la votació, que es tancarà el dia 31 de desembre. Per a votar, només cal emplenar el formulari que trobareu aquí (http://www.neologisme.cat).

Els deu mots proposats són: cassolada, fer pinya, gentrificació, hiperventilar, judicialitzar, micromasclisme, feminicidi, sobiranisme, transgènere i turismofòbia.

El dia 8 de gener del 2018 es donarà a conèixer el neologisme del 2017 i el nom del guanyador del sorteig que es farà entre els participants.

Segons Teresa Cabré, presidenta de la Secció Filològica de l’IEC, els neologismes mostren que «una llengua és viva, una llengua que mostra vigor intern, perquè és capaç, en són capaços els seus parlants, d’actualitzar el lèxic necessari per a adaptar-se a les noves realitats denominatives, però també expressives». Cabré matisa que «hi ha neologismes que aporten una denominació per a nous conceptes, d’altres que introdueixen variants per a un concepte que ja té una denominació, però que per una raó o altra no és prou satisfactòria. Moltes altres vegades introdueixen senzillament variants expressives que, en alguns casos, generen soroll en la llengua. Tot i això, la capacitat neològica és sempre positiva».

Segons Cabré, el procés per a decidir quines paraules s’han d’incorporar a l’idioma «es basa en l’autoregulació. Els neologismes sorgeixen, circulen, es van consolidant i s’instal·len definitivament en l’ús. D’altres sorgeixen i desapareixen: senyal que no són necessaris. Però en una llengua regulada també per organismes de planificació hi ha neologismes que són fruit d’una proposta, i això abraça tant l’eliminació de formes no volgudes per una raó o altra com l’adaptació de manlleus i l’acceptació de noves formes».
 

Notícies

* Neologisme de l’any 2017

* Pere Puigdomènech, nou president de la Secció de Ciències Biològiques de l’IEC

* L’Institut d’Estudis Catalans incorpora nous membres numeraris

* La Fundació Mercè Rodoreda estrena nou web

* L’IEC defensa la legítima propietat de les obres procedents de Sixena i el seu manteniment a Catalunya

* Inauguració del curs acadèmic 2017-2018 de l’Institut d’Estudis Catalans

* L’IEC commemora l’Onze de Setembre amb una jornada de portes obertes, visites guiades i un parlament de Carles Boix

* Carlos Alberto González, el Programa AMED de l’Agència Catalana de Salut Pública de la Generalitat de Catalunya i Granja Armengol, premiats pel CCNIEC

* L’IEC ret homenatge al geògraf Lluís Casassas en el 25è aniversari de la seva mort

* Societats filials de l’IEC renoven les juntes directives

* Homenatge al poeta mossèn Ramon Muntanyola, en el centenari del seu naixement

* Cicle de conferències: Els aliments

* Commemoració del Dia de la UNESCO 2017

* Ruta Pompeu Fabra

* Tercera Jornada de la Càtedra Pompeu Fabra


Butlletins anteriors

Pàgina principal de l'IEC

Institut d'Estudis Catalans. Carrer del Carme, 47; 08001 Barcelona.
Telèfon +34 932 701 620. Fax +34 932 701 180. comunicacio@iec.cat - Informació legal

Subscriure-us o Donar-vos de baixa