Número 220
maig 2017

Alta/baixa butlletí  Seguiu l'IEC a Twitter  facebook

Es presenten a l’IEC les conclusions de la I Convenció Ciutadana sobre la Universitat Catalana, que aposta per una universitat gratuïta i oberta a tothom

 En els darrers quaranta anys, la docència i la recerca de la universitat catalana s’han homologat amb les de l’entorn europeu, i ha arribat el moment de fer «un nou salt qualitatiu cap a un repte que va més enllà de la bondat científica i investigadora: la universitat ha d’esdevenir un veritable agent socioeconòmic de l’entorn», afirma Josep Ferrer, exrector de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC). Ferrer presideix el consell de la I Convenció Ciutadana sobre la Universitat Catalana, formada per representants d’entitats, organitzacions polítiques i sindicats, i constituïda el 2013 amb l’objectiu d’analitzar els problemes que ha de superar la universitat catalana i proposar solucions per a millorar el model actual i mantenir-ne el rol social. La Convenció insta a celebrar un IV Congrés Universitari Català que marqui les directrius de la universitat catalana del segle XXI.

En aquests quatre anys, la Convenció ha celebrat diverses sessions, ponències, conferències, jornades de debat i assemblees, i les conclusions i propostes sorgides d’aquest procés d’anàlisi i debat s’han recollit en un llibre que es va presentar dimecres passat a la Sala Prat de la Riba de l’IEC. En l’acte hi van intervenir Josep Ferrer, exrector de la UPC i president del consell de la I Convenció Ciutadana sobre la Universitat Catalana; Joandomènec Ros, president de l’IEC i vicepresident del consell de la Convenció, i Josep Pallarès, director general d’Universitats de la Generalitat de Catalunya.

Podeu descarregar les conclusions i propostes finals de la I Convenció Ciutadana sobre la Universitat Catalana, editades per Josep Ferrer, Bernat Padró Nieto i Violeta Quiroga.

Una universitat gratuïta i oberta a la societat

En el marc del debat internacional sobre si l’educació superior s’hauria de sotmetre a la llei de l’oferta i la demanda, la Convenció aposta per una universitat «oberta cap a la societat» i que «no perdi la condició fonamental de servei públic». L’accés a la universitat «ha de ser equitatiu i igualitari» i es vol que el coŀlectiu d’estudiants sigui «més divers i inclusiu, més conscient i orientat». Per a aconseguir-ho, les matrícules han de tendir a la gratuïtat i han d’augmentar les beques de desplaçament; també hi ha d’haver temps disponible per a poder compaginar els estudis amb jornades de treball extern.

Josep Ferrer va assegurar que «el repte principal és obrir-se de portes cap enfora i ho ha de fer des de la visió de servei públic», si bé va considerar que «la universitat ha de seguir donant el servei de transferència i estar atenta a les necessitats del mercat». En aquest sentit, Josep Pallarès va fer un repàs de l’evolució del model universitari català des dels anys vuitanta fins l’actualitat i va afirmar que «és precisament aquesta fórmula la que permet tenir la universitat que tenim ara» i la que «ens assegura l’èxit».

D’altra banda, la Convenció proposa una concepció global del sistema universitari i cientificotècnic en què, en comptes de competir, els centres universitaris «cooperin», i en què es potenciï «l’equilibri territorial». L’objectiu general compartit és un sistema universitari «que promogui els valors humans i ètics, i l’esperit crític»; que s’insereixi en l’àmbit internacional, i que, alhora, «estigui arrelat a l’entorn, compromès amb la catalanitat, amb el desenvolupament sostenible i amb la construcció d’un país basat en el coneixement».

Urgent: reversió dels retrocessos dels darrers anys

Les retallades, la reforma laboral, la disminució de les beques de recerca o de les taxes de reposició, entre altres factors, han dut a una situació alarmant de reducció de plantilles, entrebancs i allargament dels processos d’estabilització, bloqueig de les expectatives de promoció, augment de la precarietat i l’estrès laboral. A conseqüència d’aquesta situació, s’està perdent una generació, per emigració i subocupació, que estava ben preparada per a fer el recanvi generacional i per a dur un nou salt qualitatiu a la universitat catalana. Aquesta pèrdua, a més, malmet els notables esforços personals i d’inversió pública. Si no volem que la situació de la universitat catalana empitjori encara més a mitjà termini, és urgent la reversió dels retrocessos dels darrers anys.

Notícies

* Pol Antràs: «Calen polítiques per a esmorteir els efectes de la mecanització de la producció»

* El primer congrés català de recerca en economia aborda els reptes clau del sector

* La RAE i l'IEC acorden redactar un conveni marc de col·laboració

* Els dos volums d’Història de la matemàtica de Josep Pla i Carrera reben el Premi Crítica Serra d’Or

* Josep Vicent Boira i Albert Carreras, nous membres numeraris de l’IEC

* El nacionalisme català en la transició s’estudia en un debat organitzat per l’IEC i la Casa de Velázquez

* Joandomènec Ros presenta el seu programa electoral davant del Ple de l’IEC

* L'Ortografia catalana, ja a les llibreries

* El Nomenclàtor toponímic de les Illes Balears es presenta a l’IEC

* El paper dels joves en la recerca científica, a debat

* La consellera d'ensenyament, Meritxell Ruiz, presideix l'acte d'entrega dels premis de la Prova Cangur de Matemàtiques

* La relació de les dones amb la ciència i la tecnologia: una «carrera» de fons

* Tres sessions acadèmiques homenatgen els historiadors Joan Reglà i Joan Mercader

* Llegendes del Berguedà. Un actiu pedagògic excepcional guanya el XXVII Premi Joan Profitós d’Assaig Pedagògic

* Un retrat de la història de la cultura catalana del segle XX, a partir de la correspondència amb Carles Riba

* Es presenten les reedicions de dues novel·les de Maria Àngels Anglada

* Es presenten a l’IEC les conclusions de la I Convenció Ciutadana sobre la Universitat Catalana, que aposta per una universitat gratuïta i oberta a tothom


Butlletins anteriors

Pàgina principal de l'IEC

Institut d'Estudis Catalans. Carrer del Carme, 47; 08001 Barcelona.
Telèfon +34 932 701 620. Fax +34 932 701 180. comunicacio@iec.cat - Informació legal

Subscriure-us o Donar-vos de baixa