Número 214
novembre 2016

Alta/baixa butlletí  Seguiu l'IEC a Twitter  facebook

El seminari Ciutats mediterrànies: l’espai i el territori aborda els problemes de les ciutats i les seves arrels històriques

L’habitabilitat i la gestió dels nuclis urbans, les desigualtats, la migració o la crisi dels refugiats són algunes de les qüestions que l’IEC va tractar en el seminari internacional Ciutats mediterrànies: l’espai i el territori, que entre el 22 i el 25 de novembre va reunir mig centenar d’investigadors d’arreu a la seu de l’Institut.

En la inauguració van participar Joandomènec Ros, president de l’IEC; Senén Florensa, president executiu de l’Institut Europeu de la Mediterrània; David Llistar, director de Justícia Global i Cooperació Internacional de l’Ajuntament de Barcelona; Marc Darder, arquitecte de la Direcció General d’Ordenació del Territori i Urbanisme de la Generalitat de Catalunya; Øivind Andersen, president de la Unió Acadèmica Internacional, i el coordinador del seminari, l’historiador i membre de la Secció Històrico-Arqueològica de l’IEC Flocel Sabaté.

Sabaté va explicar que aquest seminari s’emmarca en un projecte de recerca que interpreta el Mediterrani «com un ecosistema», en el qual «les ciutats han sostingut les societats mediterrànies, a l’una i a l’altra riba». Per a l’historiador, «les identitats que es mesclen a les ciutats mediterrànies teixeixen les cultures, els intercanvis econòmics i tot tipus de relacions».

A continuació, la sociòloga egípcia experta en la Primavera Àrab Mona Abaza, de la Universitat Americana del Caire, va pronunciar la conferència inaugural «The Global War on terror, military urbanism and neoliberal dystopias. The Arab Spring and Europe».

Al llarg dels quatre dies que va durar el seminari, també es van abordar altres qüestions actuals, com la relació de les ciutats amb el seu territori d’influència i les àrees contradictòries que genera, o les greus diferències socials i culturals entre les dues ribes del Mediterrani i la dificultat per a assolir un model de gestió comú.

En relació amb aquests problemes, hi va intervenir l’exministre d’Urbanisme d’Algèria i expert internacional en temes urbans Farouk Tebbal, que va parlar dels reptes que afronten les ciutats mediterrànies en la conferència «Les défis des villes meéditerranénnes», una qüestió que va ser motiu de debat en una taula rodona d’especialistes que va cloure el seminari.

El seminari internacional Ciutats mediterrànies: l’espai i el territori ha estat organitzat per l’Institut d’Estudis Catalans, amb la participació de la Unió Acadèmica Internacional, l’Institut Europeu de la Mediterrània i amb la col·laboració de l’Obra Social “la Caixa”, l’Ajuntament de Barcelona, la Diputació de Barcelona i altres institucions acadèmiques i científiques.

Notícies

* Raó de Catalunya. La societat catalana al segle XXI, una anàlisi sociològica de les transformacions del país

* L’IEC publica la Gramàtica de la llengua catalana, la gramàtica normativa del segle XXI

* El seminari Ciutats mediterrànies: l’espai i el territori aborda els problemes de les ciutats i les seves arrels històriques

* L’Institut d’Estudis Catalans incorpora vuit membres numeraris

* Caterina Albert, el talent que es va revelar sota el signe de l’escàndol

* Els pros i els contres del multilingüisme en la Segona Jornada de la Càtedra Pompeu Fabra

* Josep Peñuelas, membre de l’IEC, primer català a rebre el Premi Ramon Margalef d’Ecologia 2016

* L’ús de les megadades i la privadesa dels ciutadans centren el discurs de presentació de Josep Domingo-Ferrer

* Jornada d’estudis: Francesc Maspons i Anglasell (1872-1966)

* Els arxius patrimonials catalans

* La genètica forense i els tribunals de justícia inauguren el curs de la Societat Catalana de Biologia

* Els indrets més representatius de la vida i obra de Pompeu Fabra, en una nou itinerari guiat i a peu per Barcelona

* XIII Jornada del CREAF, la Societat Catalana de Biologia i la ICHN, sobre edafologia

* Dinar d’homenatge a Josep Perarnau

* Najat El Hachmi aborda a l'IEC el paper de la literatura oral com a forma de resistència de les dones


Butlletins anteriors

Pàgina principal de l'IEC

Institut d'Estudis Catalans. Carrer del Carme, 47; 08001 Barcelona.
Telèfon +34 932 701 620. Fax +34 932 701 180. comunicacio@iec.cat - Informació legal

Subscriure-us o Donar-vos de baixa