Número 209
maig 2016

Alta/baixa butlletí  Seguiu l'IEC a Twitter  facebook

Un cicle commemora a l’IEC el noranta-cinquè aniversari de la Conferència de Barcelona

 

El 1921, Barcelona va acollir la I Conferència Internacional de Comunicacions i Trànsit, organitzada per la Societat de Nacions, de la qual van sorgir un conjunt de tractats internacionals d’aplicació universal coneguts com les Convencions de Barcelona, a més de la creació de l’Organització Internacional de Comunicacions i Trànsit i l’inici d’una interacció rica i intensa fruit d’uns moments d’ebullició política, però també nacional, cultural i social a Catalunya. Amb motiu del noranta-cinquè aniversari de la Conferència, al mes de maig la Generalitat va organitzar el cicle de conferències Catalunya i la societat de nacions, que va tenir lloc a l’IEC, i en què van col·laborar la Biblioteca de Catalunya, l’Associació per a les Nacions Unides de Catalunya i la Societat Catalana d’Estudis Històrics (SCEH), filial de l’Institut.

La inauguració del cicle es va celebrar a la Sala Pi i Sunyer el 10 de maig, i hi van intervenir Joandomènec Ros, president de l’IEC; Jaume Sobrequés, president de la SCEH i director del Centre d’Història Contemporània de Catalunya, i Jordi Solé, secretari d’Afers Exteriors i de la Unió Europea de la Generalitat. Manuel Manonelles, director general d’Afers Multilaterals i Europeus de la Generalitat, va pronunciar la conferència inaugural, titulada «El món a Barcelona. Noranta-cinquè aniversari de la Conferència Internacional de Comunicacions i Trànsit», durant la qual va referir-se a la I Conferència Internacional de Comunicacions i Trànsit com «l’única conferència global que s’ha fet a Barcelona des del punt de vista del dret internacional».

En l’obertura de l’acte, Solé va descriure el cicle de conferències com «una bona oportunitat per mirar enrere i analitzar un context en què el nostre país va demostrar la voluntat d’incidir en la mesura del possible i amb les eines que hi havia en la política internacional». Per a Ros, «el cicle contribuirà a donar a conèixer la faceta dels catalans com a polítics, generalment desconeguda».

El cicle va consistir, a més de la conferència de Manonelles, en les conferències següents: «Un periodista i un jurista: Eugeni Xammar i Francesc Maspons, dos catalans a la Societat de Nacions», que es va celebrar el 17 de maig i que va ser a càrrec de Joaquim Torra, editor i director del Centre d’Estudis Contemporanis, i de Ferran Armengol, jurista i professor associat de la Universitat de Barcelona; i «Joan Estelrich i la paradiplomàcia catalana a la Societat de Nacions», el 24 de maig, i que va ser a càrrec de Borja de Riquer, catedràtic d’història contemporània de la Universitat Autònoma de Barcelona, i d’Arnau Gonzàlez, professor d’història moderna i contemporània de la Universitat Autònoma de Barcelona. El cicle es va cloure el 31 de maig amb una visita comentada: «El fons de la Societat de Nacions a la Biblioteca de Catalunya».

Notícies

* Joan-Ramon Laporte: «És obligatori revisar críticament els objectius de les activitats dirigides a promoure un ús saludable i segur dels medicaments»

* L’IEC i la FESOCA refermen el compromís de treballar plegats per la llengua de signes catalana

* Vicenç Biete, homenatjat per la Societat Catalana de Geografia i la Societat d’Onomàstica

* La Comissió Internacional de la Tabula Imperii Romani-Forma Orbis Romani dóna un nou impuls a la innovació i digitalització del projecte

* Manel Esteller rep el Premi Nacional de Recerca

* La proposta de reforma de la façana del Liceu comportaria una «alteració substancial» i «absolutament inapropiada», segons l’IEC

* L’estudi Ramon Llull. Vida i obres, de Pere Villalba, i la novel·la La sega, de Martí Domínguez, guanyadors dels premis Crítica Serra d’Or 2016

* Un cicle commemora a l’IEC el noranta-cinquè aniversari de la Conferència de Barcelona

* Maria Dolors Garcia Ramon, distingida amb el Premi Vautrin-Lud 2016 i l’IGU Lauréat d’Honneur

* Octavi Fullat, Premi Blanquerna d’Educació 2016

* Martina Camiade, nova delegada de la Presidència de l’IEC a la Catalunya del Nord

* L’IEC participa a la Fira dels Idiomes de València

* Les publicacions de l’IEC, a la Fira del Llibre de Varsòvia

* Valentí Feixas, guanyador del Premi Joan Profitós 2016 d’Assaig Pedagògic


Butlletins anteriors

Pàgina principal de l'IEC

Institut d'Estudis Catalans. Carrer del Carme, 47; 08001 Barcelona.
Telèfon +34 932 701 620. Fax +34 932 701 180. comunicacio@iec.cat - Informació legal

Subscriure-us o Donar-vos de baixa