Número 203
Novembre 2015

Alta/baixa butlletí  Seguiu l'IEC a Twitter  facebook

L’IEC recorda Antoni M. Badia i Margarit (1920-2014)

Antoni M. Badia i Margarit (Barcelona, 1920-2014) és considerat un dels màxims referents de la lingüística catalana de la segona meitat de segle XX. Catedràtic de Gramàtica Històrica de la Llengua Espanyola i de Llengua Catalana, membre de l’Institut d’Estudis Catalans (des del 1968), rector de la Universitat de Barcelona (1978-1986) i president de la Secció Filològica de l’IEC (1989-1995), Badia i Margarit és autor de la Gramática histórica catalana (1951), Gramática catalana (1962), Llengua i cultura als Països Catalans (1964) i Gramàtica de la llengua catalana (1994). Quan es compleix un any de la seva mort, l’Institut d’Estudis Catalans li va retre homenatge amb la celebració d’una jornada en què diferents membres de l’Institut van repassar els vessants, humà, cívic i científic del lingüista. La sessió es va celebrar el dia 12 de novembre a la Sala Prat de la Riba de l’IEC.

El president de l’IEC, Joandomènec Ros, i la presidenta de la Secció Filològica de l’IEC, M. Teresa Cabré, van ser els encarregats d’inaugurar la sessió. Cabré va destacar la personalitat de Badia, «que reunia els valors de la responsabilitat, el rigor i el compromís», uns valors que, segons Cabré, «reconeixem avui amb molta estimació». Per a l'actual presidenta de la Secció Filològica, la presidència de Badia va significar un abans i un després. Va modernitzar el funcionament de la Secció i l'estructura actual és fruit d'aquella modernitzacó.»

Montserrat Badia, filla de Badia i Margarit, i Joan Martí i Castell, membre de la Secció Filològica de l’IEC, van recordar el vessant humà del lingüista. Del vessant cívic, en van parlar Jordi Carbonell, Josep Massot i Josep Moran. Les intervencions sobre les aportacions científiques de Badia i Margarit van ser a càrrec de M. Teresa Cabré, que va parlar sobre gramàtica; d’Antoni Ferrando, sobre lingüística històrica i història de la llengua; de Joan Miralles, sobre onomàstica i dialectologia; de Vicent Pitarch, sobre sociolingüística; de Joaquim Rafel, sobre fonètica i fonologia, i de Joan Veny, sobre romanística.

Notícies

* La memòria al carrer

* Elisenda Paluzie guanya el XIV Premi Catalunya d’Economia

* La recerca en ciències exactes i enginyeria a l’IEC centra el discurs d’ingrés d’Antoni Roca

* Una exposició commemora l’Any Internacional dels Sòls a la Casa de Convalescència

* La 20a Setmana de la Ciència reivindica la recerca científica com a font de riquesa per al país

* L’IEC recorda Antoni M. Badia i Margarit (1920-2014)

* Mor l’economista Joaquim Muns, membre de la Secció de Filosofia i Ciències Socials

* Un centenar d’experts debaten com es poden millorar els sistemes d’informació científica

* El Fabra enginyer, lingüista i ciutadà compromès centra conferències i col·loquis en la I Jornada de la Càtedra Pompeu Fabra

* La Societat Catalana de Matemàtiques lliura el Premi Barcelona Dynamical Systems 2015

* El pensament filosòfic actual, a debat en el IV Congrés Català de Filosofia

* Els experts debaten la gestió dels serveis ambientals dels ecosistemes

* Gero Miesenbock, un dels inventors de l’optogenètica, participa a l’IEC en un curs sobre aquesta tècnica de manipulació neuronal

* CEDRO presenta els seus serveis als membres de l’IEC


Butlletins anteriors

Pàgina principal de l'IEC

Institut d'Estudis Catalans. Carrer del Carme, 47; 08001 Barcelona.
Telèfon +34 932 701 620. Fax +34 932 701 180. comunicacio@iec.cat - Informació legal

Subscriure-us o Donar-vos de baixa