dijous

27

gener


18.30 h

 

Sala Pere i Joan Coromines de l’IEC

18.30 h

A càrrec d’Enric Banda, president del Consell Assessor del Ministeri de Ciència i Innovació, i dins el cicle Dijous de ciència i tecnologia 2022.

Sovint parlem del sistema de ciència, tecnologia i innovació (CTI). Aquest sistema només funciona si els components essencials ho fan, tal com es pot esperar d’un sistema. La recerca n’és un i també ho són la transferència de coneixement i la innovació.

Per tant, valdrà la pena que donem una ullada a aquests conceptes, així com al paper que hi tenen les universitats, els centres de recerca, els hospitals, els centres tecnològics, les infraestructures i les empreses. El CTI és, òbviament, un dels principals motors de l’economia; la pandèmia de la COVID-19 ho ha deixat ben clar, tant pel que fa a la ciència (vacunes, tractaments…) com a la producció (mascaretes, respiradors…). L’economia, vista globalment, ens permet parlar dels blocs geopolítics dominants: la Xina, els Estats Units d’Amèrica i Europa. Aquests blocs són interdependents, però voldrien tenir sobirania tecnològica. És això possible? Pel que fa a Europa, ha estat hibernant durant dècades i es mostra feble davant dels seus competidors. La pandèmia, però, potser l’ha fet despertar. Els fons del Next Generation EU, l’Horitzó Europa, la revitalització de l’Espai Europeu de Recerca (ERA), el plantejament de la indústria 5.0 i el compromís dels estats constitueixen una oportunitat única per a Europa. La inversió pública resultarà fonamental, però caldrà també abordar les febleses del sector privat. Ho farem bé?

Més informació.

Organitza: 


Agenda

dijous

21

juliol
 

9 h


12››