NotICEA. Butlletí electrònic. Núm. 2

Secció especial: V congrés de la ICEA

Benvolguts consocis reserveu-vos els dies

4, 5 i 6 de juliol del 2007 !!! per anar al V congrés de la ICEA

Us hi esperem a tots!

Amb la voluntat d'estudiar el present, tenint en compte el passat i mirant cap al futur, la Institució Catalana d'Estudis Agraris (ICEA) convoca el V Congrés de l'entitat, set anys després del darrer congrés. Alhora, aprofitem l'avinentesa del centenari de l'Institut d'Estudis Catalans (IEC), del qual la ICEA és una societat filial, per a aportar el nostre granet de sorra a la celebració d'aquest magne esdeveniment. Per tot això, hem titulat el V Congrés «1907-2007:

1907-2007, cent anys d'agricultura catalana.
Cent anys de l'Institut d'Estudis Catalans


Aquí teniu la tercera circular sobre el congrés per si encara no l'heu rebuda.

Alerta! Aquí teniu el programa de darrera hora

Coneixem-nos

Dediquem la segona edició del Coneixem-nos al nostre company i amic Claudi Barberà. Fa més de dos anys que ens va deixar però encara el recordem. El Comitè de Publicacions —i tota la ICEA, crec— li hem d’agrair les grans dosis de saviesa i empenta que ens va saber transmetre. El company Josep Maria Puiggròs ens parla d’ell.

Veure tot l'articleQuè farem

"Primer Congrés d'ART i Paisatge Vitivinícola " a celebrar a Cal Maristany - Lavern (Subirats)
Tindrà lloc els propers 12, 13 de juliol. L'organitzen les seccions d 'Ornamentals i de Viticultura i Enologia de la ICEA juntament amb el patronat de Turisme de Subirats, la Universitat Rovira i Virgili, la Universitat de Barcelona i la Universitat Politecnica de Catalunya.

Veure el programa en pdf


XXII Jornada d'Agricultura de la ICEA a Prada del Conflent.
Dissabte 25 d'agost "Agricultura i Medi Ambient amics"


Les tertúlies

LES TERTÚLIES DE LA SECCIÓ DE PROTECCIÓ VEGETAL

Primer de tot, des de la Secció volem felicitar els companys Jacas, Jover i Saus per la idea i l'esforç de tirar endavant aquest butlletí, diguem-ne, "de cohesió" amb una ICEA que, aprenent del passat, mira al futur.

Tertúlia del dia 5 de febrer de 2007

Pel que fa a la tertúlia número quaranta-dos, que es va fer el dia 5 de febrer i a la qual van assistir més de vint-i-cinc amics, Vicenç Llovet, el delegat de la ICEA a terres gironines, ens va explicar magistralment -com ja ens té acostumats- la seva experiència de més de quaranta anys en el conreu del blat de moro. D'aquesta planta, originària de Mèxic, coneguda amb el nom científic de Zea mays, va comentar, entre d'altres, els aspectes següents: l'evolució del conreu, les varietats (rodo, del queixal, etc.), els tan controvertits transgènics, els sòls i la nutrició (composicions amb N, P i K), els cicles, les densitats de sembra (de les 40.000 plantes/ha als anys seixanta a les 90.000 actuals), els regs, les plagues i malalties (incloent-hi els senglars, les daines i els ocells) i els pesticides. L'exposició acabà amb un acurat estudi de costos.

Com és habitual, Montse Camps pot facilitar dades més completes d'aquesta tertúlia a les persones interessades.

Us anirem informant de les altres tertúlies.LES TERTÚLIES DE LA SECCIÓ D'ESTUDIS RURALS

Tertúlia del 24 d'abril de 2007

"De caçadors recol·lectors a Pagesos. Es això que ens va fer humans ??"

L'aparició de l'agricultura és el què ens va fer mes humans ??
S’inicia així la tertúlia en la que Josep Mª Puiggròs ens va fer reflexionar una bona estona. El punt clau que ens va convertir en humans, va ser a partir del que s'anomena la revolució del Neolític? quan l'home aprèn a domesticar les plantes i els animals, per usar-los en la seva alimentació. Al llarg de la tertúlia s'anaven exposant les biologies dels primers homínids. Per arribar a diferents teories per les quals apareix l'agricultura: Canvi mediambiental, progrés cultural, pressió demogràfica o coevolució. Es van comentar les conseqüències que implicava l'aparició de l'agricultura, algunes d'elles, sedentarisme, creixement de la població, increment complexitat sociopolítica, destrucció del medi natural, desigualtat social... I finalment en la comparativa entre poblacions de caçadors recol·lectors i poblacions d’agricultors, el pas a l’agricultura és considerat per Diamond (1987), el pitjor error de la raça humana.


Tertúlia del 29 de maig de 2007

"Pagesos i qualitat a la industria alimentària"

Un projecte tant innovador com tecnològic que neix de la Universitat Politècnica de Catalunya del DEAB. Montserrat Pujolà i el seu equip inicien la possibilitat de d'aplicar tecnologia al sector primari, per afavorir-lo. Noves perspectives en el sector primari: "Turisme rural, industria alimentària artesanal i producte tradicional, i mínima tecnologia per a l'obtenció d'un producte final llest pel consum, qualitat i durabilitat...". El consumidor actual està tendint a valorar una cuina ràpida però de qualitat. A mode d'exemple, un pagès que la collita de l'any li ha resultat favorable i com ell molt d'altres, per poder aprofitar i allargar la vida útil del producte, presenten tecnologia per mantenir el producte amb o sense prèvia transformació. Aquesta tecnologia genera productes de quarta i quinta gamma, sense deixar de banda la qualitat i seguretat del producte que el consumidor també exigeix.Històries del món rural

L'ALIMENTACIÓ EN EL MÓN RURAL CATALÀ AL LLARG DE LA NOSTRA HISTÒRIA.
Ia. part


L'alimentació entre la població pagesa depèn, en els productes bàsics, de la pròpia producció. Aquesta producció pot variar per les circumstàncies històriques i culturals. Actualment, tots ens reconeixem com a hereus de la cultura romana y per tant de l'alimentació mediterrània, però cal reconèixer les aportacions o canvis alimentaris que han aportat els diferents grups que s'han instal·lat en el nostre territori.

Veure tot l'article


Participa

Aquesta secció vol promoure l'intercanvi material i immaterial de qualsevol aspecte d'interès comú pels socis de la Icea. Perquè no oferir o demanar informacions, opinions, llibres, recursos, eines, secrets i altres de coses que ens interessin a nosaltres?

Animeu-vos a participar, aquest és un espai virtual on tots som peça clau per la seva dinamització.

Si teniu propostes interessants envieu-les a icea@iec.cat!!!!

Navega

www.esab.upc.edu
L'Escola Superior d'Agricultura de Barcelona [ESAB], fundada l'any 1911, és una Escola de la Diputació de Barcelona, i que des del 5 de març de 1976 està adscrita a la Universitat Politècnica de Catalunya.

L'Escola té una doble funció: Per una part la de formar Enginyers Tècnics Agrícoles perquè puguin efectuar les diverses tasques del món agrari i per altra, desenvolupar una recerca orientada a resoldre alguns dels problemes que planteja la realitat del món agrari.
I serà la seu del V Congrés de la ICEA!!!

www.pmt.es
El Parc Mediterrani de la Tecnologia (PMT) és un parc científic i tecnològic impulsat per la Generalitat de Catalunya, el Consell Comarcal del Baix Llobregat, l'Ajuntament de Castelldefels i la Universitat Politècnica de Catalunya.