NotICEA
      BUTLLETÍ ELECTRÒNIC   Núm. 1 - 10 de gener de 2007

Presentació del primer NotICEA

Benvolguts companys i amics,

heus aquí el primer dels butlletins electrònics que el comitè de publicacions hem editat.

En direm NotIcea, una barreja de notícia i de ICEA, que si és evident el títol, el que ens interessa és el fons. Pretenem que el NotIcea sigui una eina que ens sigui útil, que la puguem utilitzar tots ja sigui per trobar-hi dades, notícies, idees, com per posar-les-hi.

El NotIcea serà el que tots nosaltres vulguem, depèn molt de la participació dels socis, del què aportem, comuniquem, opinem, discutim, etc.

El NotIcea serà una eina que ens unirà i així la ICEA creixerà en tots el aspectes. També, si el difonem ens pot fer més presents arreu.

L’equip del NotIcea Joan Saus, Anna Jacas i Ester Jové, membres del Comitè de publicacions de la Icea, i Carlota Bernat i Montse Camps, col·laboradores especials, us desitgem una bona entrada de l’any 2007 i moltes ganes d’escriure en el NotIcea.

Gener de 2007

Coneixem-nos

La secció Coneixem-nos del NotIcea és un apartat dedicat al capital humà de la Icea. Sóm 378 socis i de molts de nosaltres no en sabem res, ni tan sols el nom. I segur que hi ha moltes coses interessants per conèixer de cada ú. Això ens diu Evgueni Ievtuixenko en el seu vers NO HO HEU SENTIT MAI? que algun dia d'aquest el transcriurem ja que ha inspirat l'esperit d'aquesta secció del NotIcea. Diu, entre d'altres coses, que cada ú de nosaltres és únic, interessant i que tenim molts móns secrets per explicar-nos ...

Aquest primer NotIcea, i sense que serveixi de precedent, està dedicat a un membre especial de la Junta directiva de la Icea el nostre president Joan Ràfols. Joan ens contesta un qüestionari breu i ens mostra la seva persona.

Veure tot l'articleSecció especial: V congrés de la Icea

Notícies i seguiment del V Congrés de la Icea:
1907-2007, cent anys d'agricultura catalana.
Cent anys de l'Institut d'Estudis Catalans

Com tots sabeu a la Icea estem preparant un nou congrés. Segur que ja heu rebut la primera circular i potser també la segona.

Estem il·lusionats amb el congrés i voldria transmetre aquesta il·lusió a tots els que llegiu aquest apunt. Un congrés és una cosa excepcional en una organització com la nostra, ja que no en fem cada any. Però ha de ser una cosa de tots. No us espanteu, no vull dir que vingueu a picar pedra cada dia, sols desitjo que tots us sentiu una mica identificats. Que cadascú faci el que pugui per a l'èxit del congrés. Uns hi treballem directament, però d'altres podeu afegir el vostre gra de sorra. Què podeu fer? Aportar comunicacions, fer de prescriptor, o sigui fer això del boca orella que tan bons resultats dóna. Costa poc transmetre la bona nova per tal que tothom relacionat directament o indirecta amb l'àmbit agrari, ramader, agroalimentari, etc., se senti motivat per venir a l'Escola Superior d'Agricultura de Castelldefels el proper juliol. Uns per presentar les seves comunicacions, altres per escoltar, aprendre i relacionar-nos tots plegats una vegada més.

Ho tenim fàcil en una organització tan interdisciplinària. Nosaltres no som només agricultors, ramaders, metges, advocats o historiadors, englobem totes aquestes disciplines i moltes més i això ens fa molt més interessants. Tenim una mirada molt més àmplia, i això pot ser d'interès pels agricultors, o els ramaders, però també pels ecologistes de tota mena, o pels interessats en la seva alimentació o la història d'aquest país. Ja veieu que tots hi cabem. Així que posem fil a l'agulla i que cadascú agafi la torxa que més li agradi per, entre tots, fer una mica de llum. Aquest congrés cal que sigui de tots i això vol dir que l'hem de fer amè, interessant, amb conclusions pràctiques i amb visió de futur, encara que també parlem del passat.

Feu vostre el congrés, segur que tots ens en sentirem orgullosos i satisfets. Apunteu-lo a les vostres agendes i, si ens ho permeteu des del NotIcea, us anirem fent memòria.

I, un últim suggeriment, incloeu a la vostra llista de favorits http://icea.iec.cat/

Joan Palet,
vicepresident de la Icea

Aquí teniu la segona circular sobre el congrés


Què farem

Tertúlia d'estudis rurals
De les diferents maneres de mirar l'Agricultura: una actualització agrària del clàssic "... todo es según el color del cristal con que se mira"

Amb Joan Ràfols com a contertulià convidat.
Serà el dimarts 30 de gener a les 20:00 al restaurant Antic Forn, C/ Pintor Fortuny, 28


Tertúlia de protecció dels vegetals.

La propera s'espera pel febrer, ja que el primer dilluns de gener va caure en una gran festa. El tema està per determinar.

Curs de Tast sobre vins de la Terra Alta
Institut d'Estudis Catalans, febrer de 2007

V Congrés de la Icea
1907-2007, CENT ANYS D'AGRICULTURA CATALANA
CENT ANYS DE L'INSTITUT D'ESTUDIS CATALANS

4, 5 i 6 de juliol de 2007
Escola Superior d'Agricultura de Barcelona (al nou edifici del Campus de Castelldefels).

I Congrés ART I PAISATGE VITIVINICOLA
El Cava, el Vi i la Vinya, el parc - identitat del Penedès.
12,13 i 14 de Juliol de 2007
Subirats ( Alt Penedès ).

Què hem fet

Sessions conjuntes de la societat Catalana de Biologia i la Institució Catalana d'Estudis Agraris
Ramaderia i recuperació de pastures: del montseny a cuba
Conferència realitzada el dia 12 de desembre de 2006 a la seu de l'IEC.
A càrrec de Josefina Plaixats, coordinadora de la secció de ramaderia de la Icea i professora de la Universitat Autònoma de Barcelona.
Vitis vinifera: dels orígens a l'actualitat
Conferència realitzada el dia 14 de desembre de 2006 a la Facultat d'Enologia de la Universitat Rovira i Virgili, Tarragona.
A càrrec de Francesca Fort, delegada territorial a Tarragona de la Icea i professora de la Facultat d'Enologia.
En acabar l'acte hi va haver una degustació de vins.
Descobrir la denominació d'origen Conca de Barberà en directe
Jornada realitzada els dies 17 i 18 de novembre de 2006 a la Facultat d'Enologia de Tarragona.
Organitzada conjuntament amb la Facultat d'Enologia de la Universitat Rovira i Virgili.

Per saber-ne més...

Per la verema al Penedès!
Sortida realitzada el dissabte dia 16 de setembre de 2006.
Organitzada per la Secció de Viticultura i Enologia.
Va constar de dues interessants visites:
La vinya del món. Bodegues Sumarroca, amb la col·laboració de la Universitat Rovira i Virgili, han iniciat un estudi experimental de 360 varietats (3.600 ceps) de VITIS procedents d'arreu del món.
Can freixes. Un celler familiar elaborador de vins i caves en una masia que encaixa l'arquitectura amb el paisatge de les vinyes on la família Huguet posa el saber fer professional i humà.

Les tertúlies

LES TERTÚLIES DE LA SECCIÓ DE PROTECCIÓ VEGETAL
Les tertúlies de la secció de Protecció vegetal de la Icea es fan tots els primers dilluns de mes a les 7 de la tarda sempre que no escaiguin en festa.
La propera tertúlia segurament es farà el febrer, ja us ho confirmarem.

Aquí teniu una relació de les tertúlies que hem fet durant l'any 2006


LES TERTÚLIES DE LA SECCIÓ D'ESTUDIS RURALS
Amb aquests sopars tertúlies, des de la secció d'estudis rurals, pretenem motivar les trobades i l'intercanvi d'opinions. Els nostres contertulians convidats ens permeten mantenir el lligam entre la pràctica i la teoria.
Ens reunim un dimarts al mes a les 8 del vespre al restaurant Antic Forn.
Us animem a venir i a opinar! Si voleu rebre puntualment la convocatòria, feu-nos arribar la vostra adreça a: ejover@100graus.net , amb el següent text: "vull rebre convocatòries".

Aquí teniu una relació de les tertúlies que hem fet durant l'any 2006


Històries del món rural

El comitè de publicacions volem aprofitar l'oportunitat que ens brinda el V congrés en establir contacte amb una historiadora agrària. Per això li demanem que ens regali petites dosis d'històries del món rural.
Aquesta, com totes les seccions del NotIcea, està oberta a la col·laboració que els membres de la Icea aficionats a la història, que sabem que són molts, ens vulguin aportar.
Veure tot l'article


Participa

Aquesta secció vol promoure l'intercanvi material i immaterial de qualsevol aspecte d'interès comú pels socis de la Icea. Perquè no oferir o demanar informacions, opinions, llibres, recursos, eines, secrets i altres de coses que ens interessin a nosaltres?

Animeu-vos a participar, aquest és un espai virtual on tots som peça clau per la seva dinamització.

Si teniu propostes interessants envieu-les a icea@iec.cat!!!!

El racó de Fra Agustí

  Primera entrega del que serà un estudi aprofundit, audaç, intens i divertit d'un dels llibres més complerts publicat en les nostres contrades sobre l'art de l'agricultura i la ramaderia. Llibre imprescindible a tauleta de nit de qualsevol membre de la Icea.
Veure tot l'article

Navega

www.agrodigital.com
DEFINIDA COM LA WEB DEL CAMP, d'àmbit estatal, és una de les eines útils per a trobar qualsevol informació referent a notícies, sanitat i altres aspectes en els àmbits d'agricultura, ramaderia i política agrària. També aporta coneixement i notícies del sector de l'alimentació, medi ambient i altres sectors relacionats amb tots els àmbits anteriors, etc.

www.consumaseguridad.com
EL DIARI DE LA SEGURETAT ALIMENTÀRIA, d'àmbit estatal, on s'hi exposen aspectes tècnics relacionats amb la nutrició i la garantia de la seguretat alimentària dels diferents productes, com portar a terme unes bones pràctiques de manipulació, amb res millor que basar-se en exemples quotidians, amb productes de la nostra cuina. Aportacions de professionals del sector, interessants tant per un tècnic, com per un consumidor.

www.ruralcat.net
Portal informatiu amb serveis pensats per al món rural i agroalimentari de Catalunya promogut pel Departament d'Agricultura, Alimentació i Acció rural, el DARP de fa dos dies. Concebut per erigir-se com la comunitat virtual de l'agro català, ha intentat integrar en el seu si comunitats virtuals de diferents àmbits. Dóna informació bona i puntual sobre agrometeorologia, avisos fitosanitaris, ajuts, normativa, preus de mercat.