comunicació

 

Agenda d’activitats

 

 

DISSABTE 27 DE MARÇ

 

▪ XV Jornada de Sociolingüística d’Alcoi: «El valencià en l’era digital»

 

L’objectiu de la Jornada és analitzar la presència del valencià en un món globalitzat i debatre els reptes del nou context comunicatiu en el marc referencial lingüístic. Brauli Montoya, membre de l’IEC i delegat de l’IEC a Alacant, participarà a la Jornada com a moderador de la taula rodona «La llengua en els mitjans de comunicació digitals», que se celebrarà a un quart d’una del migdia.

 

Lloc: sala de graus Roberto García Payá de l’edifici Carbonell de la Universitat Politècnica de València, campus d’Alcoi (plaça de Ferrándiz i Carbonell, d’Alcoi)

Data: 27 de març

Horari: 9.30 hores

Organització: Universitat Politècnica de València, Delegació d’Alacant de l’IEC, Acadèmia Valenciana de la Llengua, Ajuntament d’Alcoi, Centre Ovidi Montllor i Coordinadora de l’Alcoià i el Comtat pel Valencià

 

 

DIUMENGE 28 DE MARÇ

 

▪ XXIII Festa per la Llengua

 

Durant tot el dia s’oferiran tallers, hi haurà paradetes, actuacions, i s’exposaran els treballs finalistes del concurs de dibuixos per al díptic i el cartell de la XXIII Festa per la Llengua.

 

Lloc: plaça Major de Vila-real

Data: 28 de març

Horari: 10 hores

Organització: Col·lectius per la Llengua i la Cultura de Castelló i Ajuntament de Vila-real, amb la col·laboració de Coordinadora de la Plana Baixa per l’Ensenyament en Valencià, Universitat Jaume I, Diputació de Castelló, Bancaja i Delegació de l’IEC a Castelló

 

 

DIMARTS 30 DE MARÇ

 

▪ Conferència: «Joan Alcover i el nacionalisme artístic»

 

A càrrec de Joan Mas i Vives, membre de la Secció Històrico-Arqueològica de l’IEC.

 

Lloc: Can Alcover - Espai de Cultura (carrer de Sant Alonso, 24, de Palma)

Data: 30 de març

Horari: 20 hores

Organització: Delegació de l’IEC a Palma

 

 

DIMECRES 31 DE MARÇ

 

▪ Curs: «Les grans transformacions del poblament al segle xx: de la urbanització i metropolització a la periurbanització del territori»

 

La sessió, a càrrec d’Isabel Pujadas, de la Universitat de Barcelona, forma part del curs «Poblaments i despoblaments a Catalunya: de l’antiguitat al segle xx», que se celebra durant tot el mes de març. L’objectiu és contribuir al coneixement d’un aspecte tan fonamental de la història del nostre país com són els processos de poblament i despoblament que, en gran manera, han generat la societat catalana actual. Cal inscripció prèvia.

 

Lloc: Sala Ramon Fuster del Col·legi Oficial de Doctors i Llicenciats en Filosofia i lletres i en Ciències de Catalunya (rambla de Catalunya, 8, pral., de Barcelona)

Data: 31 de març

Horari: 19 hores

Organització: Societat Catalana d’Estudis Històrics - IEC i Col·legi Oficial de Doctors i Llicenciats en Filosofia i Lletres i en Ciències de Catalunya

 

 

DIMARTS 6 D’ABRIL

 

▪ I Curs de correcció avançada per a l’edició de textos científics i tècnics

 

Sessió inaugural a càrrec de Jaume Martí, president de la Societat Catalana de Terminologia (SCATERM), i Josep M. Mestres, director del curs. Aquest curs s’adreça als correctors i traductors professionals que vulguin aprofundir en els coneixements teòrics i pràctics que són necessaris per a desenvolupar la seva professió en relació amb l’edició d’obres de l’àmbit científic i tècnic. Tindrà lloc a l’IEC fins al mes de juny.

 

Lloc: Sala Pi i Sunyer de l’IEC

Data: 6 d’abril de març

Horari: 17 hores

Organització: Societat Catalana de Terminologia - IEC, amb la col·laboració del Servei de Correcció Lingüística i la Unitat de Correcció del Servei Editorial de l’Institut d’Estudis Catalans

 

 

DIMECRES 7 D’ABRIL

 

▪ Conferència: «El català i els joves: les propostes de política lingüística del Consell Social de la Llengua Catalana»

 

A càrrec d’Albert Bastardas, de la Universitat de Barcelona, que presentarà els resultats i les recomanacions de la ponència que va dirigir el 2008, encarregada d’elaborar una proposta de recomanacions per a una política lingüística adreçada al foment del català entre els joves.

 

Lloc: Sala Pere i Joan Coromines de l’IEC

Data: 7 d’abril

Horari: 18.30 hores

Organització: Societat Catalana de Sociolingüística - IEC

 

 

▪ Presentació del llibre Margalida Comas Camps (1892- 1972), científica i pedagoga

 

El llibre recull la biografia i diversos facsímils de l’obra de Margalida Comas Camps, considerada la científica espanyola de més vàlua del primer terç del segle xx (període en què va poder exercir) i una de les pedagogues més importants de la primera meitat del segle xx. L’edició és a cura de María Ángeles Delgado Martínez i Maria Lluïsa Penelas Guerrero i la publicació és a càrrec del Govern de les Illes Balears. Presidiran l’acte el conseller de Cultura i Mitjans de Comunicació de la Generalitat de Catalunya, Joan Manuel Tresserras; la consellera d’Innovació, Interior i Justícia del Govern de les Illes Balears, Pilar Costa, i el president de l’IEC, Salvador Giner.

 

Lloc: Sala Prat de la Riba de l’IEC

Data: 7 d’abril

Horari: 19.30 hores

Organització: Govern de les Illes Balears, Generalitat de Catalunya i IEC

 

 

DIJOUS 8 D’ABRIL

 

▪ Cicle de conferències: «Camaleons o la màgia de l’ofici de traduir»

 

Albert Nolla parlarà de l’experiència com a traductor de Toquio Blues, de Haruki Murakami. En aquest cicle de conferències, traductors i traductores parlaran de les obres que han traduït i n’explicaran les característiques, la manera com hi han treballat i les dificultats del procés de traducció. L’objectiu de «Camaleons» és que el lector s’adoni del paper del traductor a l’hora d’adoptar la veu i la personalitat de l’autor en el text que tradueix.

 

Lloc: Sala Puig i Cadafalch de l’IEC

Data: 8 d’abril

Horari: 18.30 hores

Organització: Associació d’Escriptors en Llengua Catalana, amb la col·laboració de la Càtedra Unesco de Llengües i Educació de l’IEC

 

 

▪ Debat: «Bases per un urbanisme més sostenible»

 

Primera sessió de les jornades d’anàlisi i debat sobre les ciències ambientals «Diàlegs ambientals 2010», que tenen per objectiu posar sobre la taula els principals reptes ambientals i territorials del país i aportar nitidesa sobre els aspectes clau en què cal enfocar la recerca, les polítiques i els esforços en matèria de sostenibilitat. En aquesta primera sessió intervindran Xavier Gabarrell, professor del Departament d’Enginyeria Química de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) i coordinador del grup de recerca Sostenibilitat i Prevenció Ambiental (SosteniPrA) de la UAB; i Manuel Gausa, arquitecte, vicepresident del Consell Assessor per al Desenvolupament Sostenible (CADS) de la Generalitat de Catalunya i director de l’estudi Cap a un habitat(ge) sostenible.

 

Lloc: Sala Nicolau d’Olwer de l’IEC

Data: 8 d’abril

Horari: 19 hores

Organització: Associació Catalana de Ciències Ambientals (ACCA) i Societat Catalana d’Ordenació del Territori - IEC

 

 

▪ Presentació del llibre Les monedes de Vespasià de la Provincia Tarraconensis (69-70 dC)

 

L’obra és a cura d’Ian Carradice, de la Universitat de Saint Andrews (Regne Unit), Xavier Sanahuja, de la Universitat de Lleida, i Jaume Benages, de la Societat Catalana d’Estudis Numismàtics. La presentació serà a càrrec de Pere Pau Ripollès, catedràtic d’Arqueologia de la Universitat de València.

 

Lloc: Sala Pere i Joan Coromines de l’IEC

Data: 8 d’abril

Horari: 19 hores

Organització: Societat Catalana d’Estudis Numismàtics - IEC

 

 

▪ Conferència: «Llengua i ciència a Galícia»

 

Jorge Mira, del Departament de Física Aplicada de la Universitat de Santiago de Compostel·la, analitzarà en aquesta conferència si és possible la coexistència de dues llengües en un context de globalització que condueix, cada vegada més, a situacions de competició en una mateixa comunitat de parlants. D’altra banda, descriurà el programa de divulgació científica ConCiencia, a partir de la visita de Premis Nobel a Galícia, al voltant dels quals s’articulen diferents activitats. La conferència s’emmarca en el cicle «Conferències magistrals del curs 2009-2010»

 

Lloc: Sala Turró de la Reial Acadèmia de Medicina de Catalunya (carrer del Carme, 47, de Barcelona)

Data: 8 d’abril

Horari: 19 hores

Organització: IEC

 

 

Salvador Giner intervindrà en la presentació del llibre Fàbrica, taller i laboratori. La Junta de Comerç de Barcelona: ciència i tècnica per a la indústria i el comerç (1769-1851)

 

El llibre ha estat editat per la Cambra de Comerç de Barcelona. A més del president de l’IEC, intervindran en l’acte Miquel Valls, president de la Cambra de Comerç de Barcelona; Francesc Roure, director de l’Escola Tècnica Superior d’Enginyeria Industrial de Barcelona; Maria Pont, doctora en història i responsable de l’Arxiu Històric de la Cambra de Comerç de Barcelona, i Francesc X. Barca Salom, doctor enginyer industrial per la Universitat Politècnica de Catalunya.

 

Lloc: Casa Llotja de Mar (passeig d’Isabel II, 1, de Barcelona)

Data: 8 d’abril

Horari: 19 hores

Organització: Cambra de Comerç de Barcelona

 

 

DIVENDRES 9 D’ABRIL

 

▪ Ple de la Secció de Filosofia i Ciències Socials de l’IEC a Perpinyà: Catalunya Nord. Societat, llengua, economia i política

 

Se celebraran dues conferències: «Aspectes socioeconòmics de Catalunya Nord», a càrrec d’Enric Vilanova i Alà Baylac, i «Llengua i ensenyament», a càrrec de Rita Peix. Tot seguit se celebrarà un debat a partir d’aquestes dues conferències.

 

Lloc: Casa dels Països Catalans, Universitat de Perpinyà (camí de la Passió Vella, de Perpinyà)

Data: 9 d’abril

Horari: 10.45 hores

Organització: Secció de Ciències Socials i Filosofia de l’IEC

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Consulteu El Butlletí de l’IEC

 

 

Institut d’Estudis Catalans

Comunicació

Carrer del Carme, 47

08001 Barcelona

Tel 932 701 620 (ext. 293)

Fax 932 701 180

comunicacio@iec.cat

www.iec.cat