Cada any es publiquen al voltant de 1,2 milions d’articles en unes setze mil revistes científiques sensu stricto, publicacions periòdiques que tenen per finalitat la comunicació i la transmissió del coneixement especialitzat entre els científics.
Paral·lelament, les revistes científiques de divulgació serveixen de nexe entre els investigadors i la societat en general.
Gràcies a la iniciativa de la indústria editorial catalana, el nostre espai cultural es troba en un avantatge relatiu pel que fa a publicacions de prestigi, una mesura del qual podria ser el factor d’impacte. Per exemple, de les trenta revistes publicades a l’Estat espanyol indexades per l’Institute for Scientific Information (ISI) en els Journal Citation Reports (JCR), més de la meitat són publicades a Catalunya i al País Valencià. I això sense que aquest sector, tan bàsic per a la difusió de la recerca, hagi rebut fins ara l’atenció i el reconeixement que es mereix.
Les Primeres Jornades Catalanes de Revistes Científiques debatran, al llarg de tres dies, qüestions relacionades amb aquests dos tipus d’edició científica: les claus de l’èxit de l’edició de revistes científiques o de divulgació científica entre nosaltres; els públics de les unes i les altres; les perspectives de futur que hi ha; les possibles actuacions des del sector públic o des de la iniciativa privada; les innovacions tecnològiques o conceptuals i els nous àmbits cap a on es poden obrir en el temps venidor.
Objectius d’aquestes Jornades
— Revisar els principals factors que condicionen l'actuació dels autors, dels directors de revistes i dels avaluadors.
— Valorar les possibles estratègies de les revistes modestes per a sobreviure enmig de les publicacions més poderoses del seu camp.
— Decidir quin hauria de ser l’idioma de difusió escrita del coneixement segons els camps de recerca i els destinataris de la publicació, els criteris editorials recomanables i la distribució de continguts.
— Debatre la importància que s’atorga actualment al factor d’impacte (o índex de prestigi) i al sistema de revisió per experts (peer review) amb vista a mantenir la qualitat i la fiabilitat de la informació publicada.
— Estudiar el paper de les editorials en la difusió de la informació en un context que tendeix cada vegada més cap a les concentracions editorials en el món de les publicacions científiques. Considerar el model comercial i les seves possibles alternatives i debatre el model d'«accés lliure» (open access).
|